GroenLinks wil dat de maximum snelheid op de rijkswegen rond Gooise Meren beperkt wordt tot 80 km/uur. Een handtekeningactie tijdens het Spiering Festival in Muiden leverde veel bijval op: zo’n 120 bezoekers ondersteunden de actie met hun handtekening.

Tijdens het jaarlijkse Spiering Festival afgelopen zaterdag in Muiden stond de afdeling GroenLinks Gooise Meren met een kraam op de braderie. Zo konden Muidenaren kennis maken met GroenLinks die op dit moment niet vertegenwoordigd is in de gemeenteraad van Muiden. Tevens konden bezoekers hun handtekening plaatsen als steun voor de actie van GroenLinks om de maximale snelheid op de rijkswegen A1 en A6 in het beheergebied van Gooise Meren te beperken tot 80 km/uur. De actie van GroenLinks moet leiden tot een petitie die GroenLinks in januari 2016 zal aanbieden aan de nieuwe burgemeester van Gooise Meren.

Verdubbeling rijstroken

Muidenaar Jan Portengen, GroenLinks-kandidaat voor de nieuwe gemeenteraad van Gooise Meren: ‘GroenLinks maakt zich grote zorgen over de luchtkwaliteit van Gooise Meren als gevolg van de verdubbeling van het aantal rijstroken op de rijkswegen A1 en A6. Met die uitbreiding verdubbelt ook de vracht fijnstof en ultra fijnstof en dat is niet goed voor de gezondheid van inwoners van Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg, die in de omgeving van deze rijkswegen wonen.’

Minder ongelukken

Een eenvoudige maatregel die het Rijk kan nemen, is volgens GroenLinks de maximale snelheid verlagen van 100 km naar 80 km per uur. Dat zou in meerdere opzichten een positieve uitwerking kunnen hebben op het verkeer: een rustiger verkeersbeeld en daardoor minder ongelukken, minder filevorming en daardoor meer doorstroming van het verkeer, minder brandstofverbruik dus minder CO2 uitstoot. En voor de omwonenden van de snelweg komt daar nog het voordeel bij van minder geluidsoverlast van het voorbijrazende verkeer. Portengen: ‘Een ritje van Muiden naar het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum zal bij 80 km/u een kleine drie minuten langer duren. Dat zou je toch uit respect voor de natuur en je gezondheid wel moeten over hebben.’

Discussie

De handtekeningenactie zorgde voor geanimeerde gesprekken. Natuurlijk waren er mensen die van geen snelheidsbeperking wilde weten (‘Tachtig kilometer? U bedoelt zeker honderdtachtig!’). Maar opvallend veel mensen waren na de nodige discussie bereid de actie te ondersteunen. Het gezondheidsaspect en het succes van eerdere acties van Milieudefensie om de snelheid te temperen op snelwegen dichtbij woonwijken gaven daarbij de doorslag.

Milieudefensie

In 2013 voerde Milieudefensie met succes actie tegen de snelheidsverhoging van 80 km/uur naar 100 km/uur op de A15 bij Rotterdam en op de A10West bij Amsterdam. Op basis van wetenschappelijk onderzoek kon Milieudefensie aantonen dat de snelheidsverhoging leidde tot meer luchtverontreiniging waardoor omwonenden meer last kregen van hun gezondheid en hun levensduur aanmerkelijk verkort werd.