Hieronder staat de bijdrage van GroenLinks Gooise Meren voor de Algemene Beschouwingen van 31 oktober 2018:
De afgelopen collegeperiode werd gekenmerkt door veel verplichte nummers. De afwikkeling van de fusie, met de vele harmonisaties, en de noodzaak tot het opstellen van gezamenlijke visies op bijvoorbeeld Economie en Sport, gaf weinig ruimte om daarbovenop nog eens met concrete uitvoeringsvoorstellen te komen. De gemeente moest zichzelf ook deels nog uitvinden. De raad, het college en ook de ambtelijke organisatie kregen te maken met nieuwe dossiers, schaalvergroting, en in het geval van de ambtenaren, vaak nieuwe posities binnen een nieuwe organisatie.
Het is goed dat deze gemeente ervoor gekozen heeft om al na twee jaar (en niet pas na zes) mee te lopen in het landelijk schema van de gemeenteraadsverkiezingen. We sloten daarmee een lastige maar leerzame periode af en creëerden een startpunt voor de volgende fase van onze gemeente. Met een nieuwe raad, een nieuw college en een ingewerkte ambtelijke organisatie richten we nu onze blik op de toekomst en kunnen we de nasleep van de fusie grotendeels achter ons laten. En dat is ook nodig, want er wachten ons grote uitdagingen. Deze uitdagingen zijn nu vertaald naar concrete uitvoeringsvoorstellen in het college uitvoeringsprogramma.
Allereerst de duurzaamheidsdoelen waar we allemaal, zowel burgers als overheid, mee te maken krijgen. Waar velen tien jaar geleden nog sceptisch waren over de nut en noodzaak, verdwijnt deze scepsis inmiddels sneller dan het ijs van de poolkappen. Gelukkig maar, want de gevolgen van ontkenning en struisvogelpolitiek zouden desastreus zijn. De gemeente speelt een belangrijke rol bij de inzet om deze doelen te halen. Van alle overheden staat de gemeente het dichtst bij de inwoners en het lokale bedrijfsleven. GroenLinks vindt het daarom goed dat we veel concrete voorstellen zien, waarbij de gemeente samen met inwoners en bedrijven optrekt. De gemeente geeft het goede voorbeeld, bijvoorbeeld door de verduurzaming van het eigen vastgoed, maar kan het niet alleen. Inwoners en bedrijven kunnen op hun beurt vaak de gemeente goed gebruiken, door concrete faciliteiten als de duurzaamheidslening en het energieloket. Daarnaast kan de gemeente in een coördinerende rol zorgen dat de effectiviteit van alle ideeën en initiatieven gemaximaliseerd wordt. Sommige initiatieven hebben een grotere kans van slagen als ze regionaal worden aangepakt, waarbij de gemeente het voortouw neemt en faciliteert.
Dit sluit goed aan bij een ander speerpunt van de gemeente, het vernieuwend samenwerken. Deze samenwerking tussen gemeente, inwoners en bedrijven is een cruciale factor voor succes. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook bij de implementatie van de Omgevingswet. Juist in onze gemeente vereist de grote verscheidenheid in kernen en wijken een nieuw instrumentarium en nieuwe mogelijkheden tot participatie, zoals het Right to Challenge en wijktafels. Deze vernieuwing is een continu proces, waarin we gezamenlijk al doende gaan leren. GroenLinks is blij dat we hier veel concrete voorstellen voor terugzien in het college-uitvoeringsprogramma. We zien wel een uitdaging om ook echt alle inwoners te betrekken, zodat participatie zich niet beperkt tot ‘the usual suspects’, die gemeente toch wel weten te vinden. We zijn blij met de focus op moeilijk bereikbare groepen, met de doorontwikkeling van het inwonerspanel en inzet op het betrekken van jongeren.
Goede samenwerking gaat ons helpen bij het verhogen van de kwaliteit van onze leefomgeving. Dit kan niet alleen vanuit deze raadszaal en dit gemeentehuis. Juist de input vanuit de wijken en kernen is nodig om hierin de juiste keuzes te maken. Vanuit het beheer van de openbare ruimte heeft de gemeente hier wel een eigen verantwoordelijkheid. Wij zijn als gemeente verantwoordelijk voor overkoepelende doelstellingen zoals klimaatadaptatie en het behoud en versterking van biodiversiteit. Daarnaast moet de gemeente onze belangen behartigen bij andere overheden en samenwerkingsverbanden, zoals Rijkswaterstaat, Schiphol, MRA en de regio Gooi en Vecht. Zo wil GroenLinks graag inzetten op maximaal 100 kilometer per uur op de A1-boog rond Naarden, om geluidshinder te verminderen, de luchtkwaliteit te verbeteren en de doorstroming van verkeer te bevorderen.
Er kan een spanningsveld ontstaan tussen duurzaamheid en leefbaarheid en de wens tot economische groei. GroenLinks is blij dat hierin juist wordt gekeken naar kansen, zoals het creëren van banen vanuit de energietransitie en de circulaire economie. Slim inzetten op nieuwe vormen van werklocaties zoals ZZP-werkplekken kan de economie stimuleren zonder dat dit ten koste gaat van de leefbaarheid. Een visie voor het Waterfront moet wat ons betreft er voor zorgen dat lokaal recreatief gebruik van het water en behoud van de groene waarden van ons Natura 2000-gebied in balans blijven met groeiend toerisme en economie.
Onze ambities zijn groot en dat is ook nodig, want de uitdagingen die voor ons liggen zijn ook ongebruikelijk groot voor een gemeente. We kunnen veel van deze ambities niet uitstellen. Dat vereist enerzijds directe inzet van financiële middelen, anderzijds een doordacht financieel beleid, zodat we als gemeente ook in de toekomst financieel gezond blijven en de lasten voor onze inwoners en bedrijven niet buitensporig worden. Het is goed dat er nu wordt ingezet vanuit de algemene reserve, maar GroenLinks meent dat de komende jaren deze inzet best nog verhoogd mag worden. Uitzonderlijke uitdagingen vragen immers om uitzonderlijke maatregelen. Gelukkig heeft onze gemeente deze middelen ruime voldoende beschikbaar. Over de vraag hoe en wanneer verder in te zetten, gaan wij graag de komende jaren het gesprek aan met deze raad, het college, de bedrijven en last but not least, onze inwoners.
Namens de fractie van GroenLinks Gooise Meren
Freek Vos
Fractievoorzitter