De keuzes die nu in het voorjaar worden gemaakt, werken door in het najaar en de daaropvolgende jaren.
Met andere woorden: de behandeling van de perspectiefnota is hét moment om invloed uit te oefenen op wat we als gemeente gaan doen in de volgende jaren. Waar wordt het geld aan uitgegeven en waarop wordt bezuinigd. De perspectiefnota komt samen met een voortgangsverslag waaruit blijkt óf en hoeveel er bezuinigd moet worden om de ambities die de uitkomst waren van het vorige jaar uit te voeren. Voor 2022 kwam naar voren dat er een bezuiniging van ruim 2 miljoen voor nodig is. In de perspectiefnota doet het College voorstellen om dat bedrag via veranderingen op eerder gemaakte afspraken te bezuinigen.
Bij de behandeling van de Perspectiefnota zijn alle door GroenLinks ingediende amendementen en moties aangenomen. Met deze opbrengst kan GroenLinks tevreden het zomerreces ingaan.
Lees hieronder de reactie van de GroenLinks fractie op de gehele perspectiefnota en de inhoud van de aangenomen GroenLinks amendementen en moties.
Reactie fractie GroenLinks
Twee unaniem aangenomen amendementen GroenLinks:
Minimabeleid: automatiseren
In de originele tekst in de perspectiefnota leken de ambtelijke kosten verhaald te gaan worden op de aanvragers. Met het amendement heeft GroenLinks bereikt dat er wel wordt gekeken naar een mogelijke besparing op de ambtelijke kosten (door beter gebruik van automatisering), maar dat de aanvrager daar geen financieel nadeel van ondervindt.
Ook het tweede amendement - Minimabeleid bijzondere bijstand - verandert de tekst in de perspectiefnota zodanig dat aanvragers van bijzondere bijstand geen financieel nadeel ondervinden.
Vier (unaniem) aangenomen moties GroenLinks over de volgende onderdelen:
Participatiekosten bij projecten
GroenLinks is een groot voorstander van participatie door inwoners en andere belanghebbenden. GroenLinks constateert echter dat de kosten die daarvoor gemaakt worden, niet inzichtelijk zijn. Vaak worden commerciële bureaus ingehuurd om het participatietraject voor de gemeente uit te voeren. Daarmee schieten de kosten waarschijnlijk omhoog. Met de motie roept GroenLinks op om deze externe kosten in kaart te brengen, zodat de Raad de juiste afweging kan maken bij het te kiezen participatietraject.
Personele ruimte vergroten
In de perspectiefnota staan ook projecten genoemd die weliswaar wenselijk of nodig zijn, maar waarvoor het geld ontbreekt. Zo ontbreken ook de middelen om verder te werken aan een sociaal en toekomstgericht personeelsbeleid. GroenLinks vindt het verstandig om te investeren in de ambtelijke staf. De hoge werkdruk leidt tot ziekteverzuim en daardoor tot vertraging in projecten.
Vandaar de oproep aan het college om te zoeken naar financiële middelen om de ambtelijke capaciteit te versterken.
Inzet op biodiversiteit
Voor het investeren in biodiversiteit is op dit moment geen budget opgenomen voor de periode 2022-2025. De beperkte budgetten uit het verleden zijn vooral besteed aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Het is volgens GroenLinks van groot belang om biodiversiteit structureel als speerpunt te integreren in beleidsvoering, plannen en projecten. Voor het bevorderen van biodiversiteit moet ieder jaar budget beschikbaar zijn.
Geluidsbelastingkaarten opstellen
De geluidsbelastingkaart is een belangrijk instrument bij het in kaart brengen van geluidsoverlast en het plannen van maatregelen om deze tegen te gaan. In 2022 moeten volgens de Wet milieubeheer alle kaarten en plannen opnieuw worden vastgesteld. Er is geen budget gereserveerd voor het opstellen van geluidsbelastingkaarten. Daarom roept GroenLinks het college op om alsnog dekking te zoeken voor het opstellen hiervan.
Alle stukken, moties en amendementen over de Perspectiefnota 2022-2025 zijn online terug te lezen via de Agenda Raadsvergadering 7 juli 2021