Vandaag is het de Dag van de Arbeid. Voor GroenLinks Naarden vormt het een symbolisch moment om aandacht te vragen voor de arbeidsmarktpositie van mensen met een arbeidsbeperking.
Op 11 april 2013 kwamen werkgevers en werknemers in het Sociaal Akkoord met het kabinet overeen om tot 2026 in totaal 100.000 extra banen in te richten voor mensen uit de doelgroep van de Participatiewet (mensen die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen). Daarbovenop stelde de overheid zich garant voor 25.000 extra banen in de komende tien jaar voor deze doelgroep.
Dit betekent dat er voor gemeenten een dubbele opgave ligt:
- Gemeenten krijgen met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015 een leidende rol om in samenwerking met de sociale partners en het UWV te zorgen dat de extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking er ook daadwerkelijk gaan komen. Lokale en regionale werkgevers zullen in dat kader verleid moeten worden om kansen te bieden aan de doelgroep. En gemeenten en UWV zullen werkgevers die willen ook goed moeten bedienen met een aantrekkelijk aanbod van arbeidsfitte mensen en noodzakelijke ondersteunende instrumenten en voorzieningen.
- Gemeenten zullen zelf als werkgever ook het goede voorbeeld moeten geven. Dat betekent dat minimaal een evenredig aandeel van de 25.000 extra overheidsbanen door de gemeenten wordt ingevuld.
Met de aanstaande fusie van Bussum, Naarden en Muiden ligt hier een kans om het nieuwe functiegebouw van de fusiegemeente zo in te richten dat er ook expliciet ruimte is voor banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit kan bijvoorbeeld door ruimte te bieden voor lagere loonschalen, specifieke werkzaamheden die geschikt zijn voor de doelgroep (bijv. catering, schoonmaak of groenvoorziening) in eigen beheer uit te voeren en/of door specifieke functies te creëren voor de doelgroep (in jargon: jobcarving) .
Dit vormt voor Dries Bartelink van de fractie van GroenLinks Naarden de achtergrond om de volgende vragen te stellen aan het College van B&W:
- Wordt er in het huidige (personeels)beleid van de gemeenten Bussum, Naarden en/of Muiden specifiek aandacht besteed aan het bieden van werk voor mensen die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen? Zo ja, hoe ziet dat beleid eruit?
- Wat is de implicatie van de afspraken in het Sociaal Akkoord voor de nieuwe fusiegemeente? Om hoeveel extra banen in Bussum, Naarden en Muiden gaat het (uitgaande van een minimaal evenredig aandeel) in de periode tot en met 2023?
- Is het College bereid om bij de vormgeving van de nieuwe organisatie expliciet aandacht te besteden aan het bieden van arbeidsplaatsen voor mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen? Kan het College (bij voorkeur in samenwerking met Bussum en Muiden) met een plan komen om invulling te geven aan de voorbeeldfunctie van de gemeente?
- Welke rol ziet het College voor zichzelf (al dan niet in samenwerking met de regio) om werkgevers in de stad en de regio te verleiden om kansen te bieden aan mensen met een beperking? Welke voorbereidingen zijn/worden daarvoor getroffen?