De gemeenteraad van Naarden weigert voetstoots akkoord te gaan met de aanleg van nieuwe rioleringen. Het zijn miljoenenprojecten waarvan gemeentebestuurders niet zeker weten of ze wel strikt noodzakelijk zijn. 

Achter de coulissen bereidt het Naardense bestuur ingrijpende nog geheime bezuinigingen voor. Die zijn nodig door het afspringen van de gemeentefusie. 

D66 had de 'rioolkwestie' aangezwengeld. De partij hoorde op een recente drukbezochte inspraakbijeenkomst voor Componistenkwartier en Rembrandtlaan zelfs twijfels bij inwoners. Bewoners van de Rembrandtlaan wezen erop dat hun riool nog tamelijk recent is vervangen. De gemeente erkent dat, maar wijst erop dat de afvoer niet berekend is op extreme hoeveelheden regenwater, waardoor vervuild water op straat kan komen. Het plan is om 2,8 miljoen euro te steken in een nieuw riool. Dat geld is mede bedoeld voor straatverlichting en een veiliger verkeerssituatie. PvdA en fake watches VVD vinden met D66 dat aanleg wel moet doorgaan als de noodzaak wordt aangetoond. Anders is uitstel of afblazen mogelijk. Uitstel kan al tot aardige besparingen leiden. 

D66 had zich op de buurtmeeting verbaasd over de aanwezigheid van een 'aanzienlijk' aantal medewerkers van een extern bureau en 'dure kleurenfolders'. 

Het debat dwong wethouder Henk Lanting van financiën tot het doen van toezeggingen. Hij komt binnen twee maanden met een overzicht van rioolprojecten die op stapel staan. De gemeenteraad zal deze stuk voor stuk kritisch doorlichten. 

Naarden verandert de systematiek van de besluitvorming in die zin dat een vervangingsinvestering (zoals een riool) op dezelfde manier wordt afgewogen als elke andere investering. Lanting ontkende buiten de gestelde raadskaders te zijn getreden. Uitstel van rioolprojecten kan meer plaagdieren tot gevolg hebben, waarschuwde wethouder Wil de Vries-Kempes.

Bron: Jaap Timmers in De Gooi- en Eemlander van 11-03-2013