Jan Portegen reikt het Groene Lintje uit aan Lisa Schonewille

Groene Lintjes voor Lisa Schonewille en Wouter Slors

GroenLinks heeft afgelopen week de jaarlijkse Groene Lintjes uitgereikt.
In alle vier de kernen van Gooise Meren waren kandidaten genomineerd.

In Bussum was de favoriete kandidaat de initiatiefneemster van Soupurbe, Lisa Schonewille en in Muiderberg was het Wouter Slors, actief in het gebied rond het Naardermeer. 
De winnaar uit Naarden liet weten zijn prijs liever in het voorjaar in ontvangst te willen nemen, wanneer zijn werk weer – letterlijk – is opgebloeid.
In Muiden zullen de kandidaten hun lintje deze week opgespeld krijgen.

Lisa Schonewille wordt door GroenLinks vooral gewaardeerd voor haar initiatief om voedselverspilling onder de aandacht te brengen. Daartoe heeft ze Soupurbe opgezet: samen met anderen een maaltijd bereiden en eten van voedsel dat door winkels wordt afgeserveerd. Iedereen kan op donderdag meekoken en/of  aanschuiven bij een Taste Before You Waste-diner. Lisa heeft met name het lintje gekregen omdat ‘duurzaamheid’ bij haar centraal staat. Fractievoorzitter Jan Portengen: ‘Ze kan energie en verborgen talenten van mensen naar boven halen door training en de opgedane kennis en vaardigheden dan direct toepassen in de praktijk. Bewust duurzaam leven brengt je wereld in balans, is haar motto. En als de mensen weer in balans zijn komt de samenleving ook weer in balans. Lisa Schonewille is een prachtig voorbeeld van de verandering, iets wat GroenLinks zeer aanspreekt.’ Schonewille liet al weten dat het lintje wat haar betreft een doorgeef-lintje wordt voor iedereen die betrokken is bij haar activiteiten in het Activiteitencentrum Jan Ligthart.
Winnaar Wouter Slors is rietsnijder en zorgt rond het Naardermeer voor de productie van dekriet. Daarnaast zorgt hij voor het beheer en toezicht van runderen en schapen in en om het Naardermeer, met als resultaat een prachtig cultuurlandschap. Hij kreeg het lintje tijdens de Natuurwerkdag in Muiderberg van afgelopen zaterdag. Slors betrekt de omgeving bij het werk in het Naardermeer door mensen uit de reclassering, verslaafden, re-integranten, taakgestraften en vrijwilligers mee te laten helpen. Hierbij laat hij zien dat werken in de natuur en naar de wetten van de natuur, een belevenis is en dat men trots kan zijn op het gedane werk. Groen is het vergeten medicijn. 

De uitreiking van het Groene Lintje is een landelijk initiatief. Ieder jaar kent GroenLinks Het Groene Lintje toe aan mensen die belangeloos initiatieven ontplooien op het gebied van duurzaamheid en bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Bijvoorbeeld door verantwoord ondernemen, milieubescherming of energiebesparing.

Link:
Interview met Wouter Slors in het Vecht Journaal (e-paper, pagina 39)
http://epaper.hollandmediacombinatie.nl/HMC/data/2016-11-24/html/WB/GE1/...