Minister Blok (VVD) voor Wonen en Rijksdienst wil 31 monumentencomplexen met erfgoedfunctie verkopen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). De Vesting Naarden is één van deze te vervreemden monumenten. De fracties van GroenLinks en de PvdA in Naarden willen dat de vestingwerken in publieke handen blijven. In een motie gaan ze het College van Naarden oproepen alles-op-alles te zetten om de vestingwerken uit de verkoop te halen.
De fracties van GroenLinks en PvdA in Naarden hebben principiële en inhoudelijke bezwaren tegen de plannen van de minister. Fractievoorzitter Dries Bartelink van GroenLinks: "Onze vestingwerken zijn van groot publiek en internationaal belang. Met dit culturele erfgoed moeten we zeer zorgvuldig omgaan. Dit vereist in onze ogen publieke verantwoordelijkheid op rijksniveau voor het eigendom en beheer van dit erfgoed.”
Lars Voskuil, fractievoorzitter van PvdA Naarden, valt Bartelink bij. “Los van dit principiële bezwaar bevatten de plannen van de minister te veel onzekerheden. De vestingwerken zijn niet alleen een monument, maar zijn ook gewoon van een levende stad. Daarom vinden wij het van groot belang om onze inwoners bij deze discussie te betrekken, iets wat tot nu toe niet is gebeurd. In de huidige plannen zitten geen waarborgen voor de democratische invloed van de gemeente en onze inwoners op het beheer en gebruik van de vestingwerken. Dat is voor onze beide fracties cruciaal.”
De oppositiefracties zien ook risico’s voor de lopende procedure om de Nieuwe Hollandse Waterlinie (waar de vestingwerken onderdeel van uitmaken) de Unesco-status van werelderfgoed te verlenen. Voskuil: “De Unesco-status wordt alleen verleend als er voldoende waarborgen zijn voor structureel kwalitatief goed beheer en waarborgen tegen commercialisering van het erfgoed. In de principeovereenkomst tussen het rijk en de NMo ontbreken hierover harde afspraken. Privatisering zonder waarborgen verkleint onze kansen op succes.”
De fracties van GroenLinks en PvdA zullen op 28 januari tijdens de raadsvergadering via een motie het college van Naarden oproepen om alles-op-alles te zetten om de vestingwerken in publieke handen te houden. Onduidelijk is of de coalitiepartijen VVD, D66 en CDA dit zullen steunen. Zij lieten vorige week weten ‘voorzichtig positief’ te zijn over de plannen van Blok. GroenLinks en PvdA rekenen echter op steun van de lokale coalitiepartijen. Bartelink: “In het coalitieakkoord van VVD, D66 en CDA staat letterlijk dat de inzet is om het eigendom, beheer en onderhoud van de Vestingwerken bij de rijksoverheid te laten. Het is onverstandig om nu het bijltje erbij neer te gooien en de verkeerde kant op te draaien. Het parlement kan zich nog uitspreken over de plannen. We moeten juist nu samen één helder signaal naar Den Haag afgeven.”
Op dinsdag 27 januari 2015 wordt de brief van de Minister behandeld in de procedurevergadering van de Commissie Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer. Op woensdag 28 januari 2015 bespreekt de gemeenteraad van Naarden de plannen en de motie van GroenLinks en PvdA.