‘Ik ben doodop maar ik had het niet willen missen’

De heer Smulders zit een half uur voor de start klaar in een fauteuil  in de hal. Vlak voor vertrek legt nog even uit dat hij niet ver kan lopen en dus liever in een rolstoel meegaat. 
Even later komt de heer Kampers de hal in. Een wandeling maken? Hij weet nergens van. Of hij meegaat? ‘Nou nee hoor, dan moet ik weer helemaal naar mijn kamer om mijn jas te halen’. Lopen is een hele opgave. Even later komt hij met zijn jas de gang uitlopen, klaar om mee te gaan en of iemand hem even kan helpen met zijn jas. Als er een rolstoel is wil hij wel mee.

GroenLinks Naarden-Bussum ging  zaterdag  op pad met bejaarde Bussumers.  De actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de zorg. En van wie kun je beter horen hoe het er met de zorg voor staat, dan van de mensen zelf? 

Een groep vrijwilligers, die gehoor had gegeven aan de oproep om mee te wandelen, meldde zich bij verzorgingshuis De Zandzee om een arm te geven, de rolstoel te duwen maar vooral om de bewoners  een mooie middag te bezorgen. Ook GroenLinks Tweede-kamerlid Linda Voortman was er bij. ‘Een prachtige gelegenheid om rustig met de mensen te praten.’ Vandaar ook dat ze er graag voor naar Bussum kwam.

In de Watertoren ontving een medewerker van Meeuwsen Ten Hoopen de wandelaars op koffie en thee, een presentatie over de renovatie van de toren, en een schitterend uitzicht. Jan de Bruyn is uit zijn scootmobiel gekomen en kijkt knikkend rond. ‘Ik was vroeger postbode en Bussum had drie nummers: 1,2 en 3. Dit was nummer 3.’
Om op de bovenste verdieping te komen moeten er drie trappen beklommen worden. Dat kan mijnheer De Bruyn helaas niet. ‘Kan ik dit wel’, twijfelt een mevrouw, ‘maar ik wil zo graag naar boven’.  Als ze even later weer beneden komt wordt ze met applaus ontvangen. ‘Ik ben doodop maar ik had het voor geen goud willen missen’, zegt ze.

Mijnheer Kampers vertelt op de terugweg dat hij veel te veel nee zegt tegen leuke dingen. ‘Maar nu heb ik eens ja gezegd en het was een topmiddag.’  En dat was het, voor iedereen.