Tijdens het debat over het coalitieakkoord in Naarden heeft de GroenLinksfractie enkele voorstellen gedaan voor bijstelling van het akkoord van VVD, D66 en CDA in Naarden. Eén van de vier voorstellen werd door een meerderheid in de Raad aangenomen.

Fractievoorzitter Dries Bartelink van GroenLinks hield een betoog waarin vleiende en kritische woorden elkaar afwisselden. Er waren complimenten voor enkele voorstellen in het coalitieakkoord met de titel ‘Waarden van Naarden’. Zo kon de inzet op burgerparticipatie, het idee om te gaan werken met wijkwethouders en de inzet voor de fusie op bijval van de GroenLinksfractie rekenen. Verder werd vertrouwen uitgesproken in de nieuwe bestuurders.

Kritiek was er echter ook. Deze spitste zich toe op drie hoofdpunten:

  1. De afwezigheid van groene waarden in het coalitieakkoord
  2. De financiering van de opgaven in het sociaal domein
  3. De algehele financiële onderbouwing van het coalitieakkoord.

Op deze punten kwam GroenLinks met voorstellen om het akkoord groener, linkser en financieel meer solide te maken.

Een amendement om ook ‘het zorgvuldig blijven omgaan met landschap, natuur en historie’ en ‘duurzaamheid’ te verankeren als waarden die door zouden moeten klinken in de nieuwe fusiegemeente kon op steun rekenen van de meerderheid van de Raad.

Een amendement om de wethouderformatie op het huidige niveau te houden werd door de coalitie weggestemd. Dat betekent dat de formatie voor bestuurders de komende periode met maar liefst 14% wordt uitgebreid terwijl we aan de vooravond staan van nieuwe ingrijpende bezuinigingen. Bartelink: Dit geeft een verkeerd signaal af aan de inwoners, ondernemers en ambtenaren die al jaren worden geconfronteerd met bezuinigingen. Het is slecht voor het imago van het openbaar bestuur.

Ook twee moties over financiën haalden het niet. De ene motie riep het nieuwe College op om nog voor het zomerreces 2014 een maatschappelijk debat te organiseren over de bezuinigingen zodat deze uitkomsten nog meegenomen kunnen worden bij de begroting 2015.

De andere motie riep het College op om de omvang van een spaarpot voor het sociaal domein minimaal in stand te houden en deze te 'oormerken' voor dienstverlening die kwetsbare Naarders rechtstreeks ten goede komt. De motie werd ingediend als reactie op de passage in het coalitieakkoord om deze spaarpot in te zetten voor 'implementatiekosten' bij de invoering van de zogenaamde transities in het sociaal domein. Fractievoorzitter Bartelink was hierover zeer kritisch tijdens het debat: "Deze spaarpot is bedoeld voor kwetsbare burgers. Bijvoorbeeld jongeren voor wie straks geen plek meer is in de sociale werkvoorziening, mensen die schuld op schuld stapelen en er niet meer uitkomen of ouderen die niet naar een verzorgingshuis kunnen. Deze coalitie stelt voor om dat geld, die buffer, in te zetten voor implementatiekosten. Dat wil zeggen kosten voor regulier werk van ambtenaren waarschijnlijk in combinatie met gepeperde rekeningen voor dure consultants." VVD, D66 en CDA hielden echter voet bij stuk.

Met deze bijdrage aan het debat heeft GroenLinks laten zien hoe het in de Raad oppositie wil voeren. "We zullen scherp en kritisch zijn waar het moet, maar ook complimenteus waar het op zijn plaats is. En we willen vooral positief meedenken en doen. Daarom zullen we in de toekomst net als in dit debat met eigen suggesties voor verbetering blijven komen.", aldus Bartelink.