De Raadsvergadering van woensdag 29 januari jl. stond in het teken van wonen en gebiedsontwikkeling. Het voormalige Storkterrein, de voorzieningenstrook aan de Amersfoortsestraatweg, het Centrum van de Keverdijk en het Naardereiland kwamen voorbij. Met name de afweging over het Storkterrein was lastig. Reden voor de GroenLinksfractie om elk raadslid ruimte te geven voor een eigen afweging. GroenLinks vormde één blok in het pleidooi voor realisatie van meer en goed over de stad verspreide woningen in het midden- en lage segment.  Een motie van de GroenLinksfractie werd unaniem aangenomen.

Eind 2012  heeft de Raad het College gevraagd om een plan voor het voormalige Storkterrein. De ambities van de Raad waren duidelijk: op het gebied moesten woningen komen inclusief sociale huurwoningen.

Tot groot ongenoegen van GroenLinks waren de sociale huurwoningen in het uiteindelijke plan verdwenen. Deze betaalbare woningen zijn hard nodig en daarom is het te betreuren dat juiste deze woningen na onderhandeling met de partners en adviezen van betrokkenen zijn komen te vervallen. Verder is GroenLinks kritisch over het gehanteerde proces waarbij de Raad te laat en onvolledig geïnformeerd werd over het bijstellen van de door de Raad gestelde ambities.

Positief punt van het plan is dat de twee locaties van de Godelindeschool weer samengevoegd kunnen worden tot één schoolgebouw. Dit is een langgekoesterde wens van school, ouders en GroenLinks. Daarnaast maakte het participatieproces ook veel positieve energie los. Dit heeft nog steeds z'n uitwerking op bijvoorbeeld het participatieproces rond het Centrumplan Keverdijk.

Alle positieve en kritische kanten aan het plan moesten woensdag worden teruggebracht tot een simpel 'voor' of 'tegen'. Maar daarvoor bleek het plan Storkterrein te complex. GroenLinks besloot daarom dat ieder raadslid zijn of haar eigen afweging kon maken. Dit gaf uitdrukking aan de spagaat waar niet alleen de fractie van GroenLinks, maar ook de achterban en waarschijnlijk nog veel Naarders zich in bevonden.

Fractievoorzitter Margriet Schreuders stemde vóór het plan. Zij verklaarde in de Raad dat alle zaken afwegend voor haar het maatschappelijk belang van één locatie voor de Godelindeschool het zwaarst woog. Dit zal het onderwijs en het welzijn van leerlingen en onderwijzend personeel ten goede komen. De fractieleden Guinee, Straver en Rapati kwamen tot een andere afweging. Het schrappen van de broodnodige sociale woningbouw en de slechte informatievoorziening was voor hen reden tegen te stemmen. Met 10 stemmen vóór en 7 stemmen tegen werd het plan uiteindelijk aangenomen door de gemeenteraad.

Om het belang van de bouw van sociale woningen te onderstrepen, diende GroenLinks vervolgens een motie in die met steun van de voltallige gemeenteraad werd aangenomen. In de motie roept de Raad het College op om - indien zich de situatie voordoet (bijvoorbeeld als er ruimte komt op het terrein van het Wellantcollege) - opnieuw te zoeken naar mogelijkheden om sociale woningbouw te realiseren op de Stork-locatie. Ook in de bijdragen over de voorzieningenstrook aan de Amersfoortsestraatweg en het Centrum Keverdijk maakte GroenLinks zich hard voor meer en evenwichtig over de stad verspreide betaalbare woningen.