De Statenfractie van GroenLinks in Noord-Holland bepleit een extern onderzoek naar gifbelt De Lepelaar op de grens van Muiden en Naarden. Dit blijkt uit vragen die Statenlid Titia van Leeuwen heeft gesteld aan gedeputeerde Talsma.

De vervuilde grond van De Lepelaar is al jaren onderwerp van discussie. Er is in het verleden door de provincie een plan gemaakt voor de sanering van de voormalige chemische stortplaats. Hier is een begin mee gemaakt en er zijn ook peilbuizen geplaatst om de vervuiling in de gaten te kunnen houden. Dit saneringsplan dreigt nu doorkruist te worden door de verplaatsing van de snelweg A1.

Uit het tracébesluit blijkt dat deze weg in de toekomst voor een deel over De Lepelaar komt te lopen. Hierdoor kan een groot deel van de peilbuizen niet meer worden gecontroleerd. Ook kunnen de nu al aangebrachte voorzieningen en afdekkingen dan niet meer worden onderhouden.

Bewoners hebben al verschillende rechtszaken hierover gevoerd, omdat het afdekken van de peilbuizen in strijd zou zijn met het saneringsplan. Statenlid Van Leeuwen zou graag zien dat de provincie zelf in ieder geval een extern, onafhankelijk en deskundig onderzoek laat uitvoeren. Uit antwoorden op eerdere vragen blijkt dat de gedeputeerde geen problemen ziet. "De provincie heeft goede afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat (RWS is verantwoordelijk voor de aanleg en onderhoud van de snelwegen - red.): de reeds aangebrachte isolerende maatregelen moet RWS in stand houden. Voor enkele peilbuizen die door de verlegging van de A1 mogelijk komen te vervallen is door de provincie als saneerder en RWS in goed overleg een geschikt alternatief afgesproken", zo laat Talsma weten.

Deze afspraken houden onder meer in dat er elders nieuwe peilbuizen worden aangebracht. "Dan heb je dus geen zicht meer op hoe het ter plekke gaat", verduidelijkt Van Leeuwen haar bezwaar.

Bron: Alexander Poort in De Gooi- en Eemlander van 29-11-2013