De fracties van GroenLinks in Naarden en Bussum zullen op 20 oktober 2014 tijdens de Fusieraad een voorkeur uitspreken voor Naardingerland als naam voor de nieuwe gemeente.

De keuze voor de naam van de nieuwe fusiegemeente maakt veel los bij sommige inwoners van Naarden, Muiden en Bussum. Dit komt ook voort vanuit de zorg dat de namen en identiteit van de kernen Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum dreigen te verdwijnen. Dat laatste is wat GroenLinks betreft niet aan de orde. Woordvoerder Dries Bartelink: "Ook in de toekomst zullen we deze namen blijven voeren als kernen binnen de nieuwe gemeente. GroenLinks hecht daar veel waarde aan."

Er is op verzoek van de gemeenteraden gekozen voor een proces met inbreng van inwoners en een onafhankelijke adviescommissie. Deze commissie had de opdracht met drie namen te komen waar de raadsleden vervolgens een keuze uit maken. Dit zijn de namen Gooise Meren, Naardingerland respectievelijk Naarden-Bussum geworden. Bartelink vindt dat de fusieraad vast moet houden aan dit proces. "Burgerparticipatie wordt alleen een succes als we ons een betrouwbare overheid tonen. Voor GroenLinks vormt het advies van de commissie daarom het kader." Binnen dat kader heeft GroenLinks een voorkeur voor de naam Naardingerland. Dhr. Jan Edelman Bos, als emeritus hoogleraar verbonden aan de Faculteit Bedrijfskunde van de EUR met als leeropdracht Strategisch Ondernemingsbestuur, heeft een vlammend betoog geschreven aan de leden van de fusieraad waaruit we graag citeren: 

Naardingerland is voor de fuserende gemeenten Naarden, Muiden en Bussum een gouden naam, een naam die zelf ook erfgoed is, geworteld in de rijkdom van hun gemeenschappelijke cultuurhistorische identiteit. Naardingerland: een veelzeggende naam voor een veelbelovende gemeente. Het is de enige naam die bestuurlijk verantwoord is.

Voor de nieuwe naam is een meerderheid nodig binnen de drie gemeenteraden van Naarden, Muiden en Bussum. Mochten de raadsleden er niet uitkomen dan wordt automatisch de naam van de grootste gemeente (Bussum) opgenomen in het wetsvoorstel. GroenLinks wil niet dat het zover komt. Bartelink: "We moeten er morgenavond samen uitkomen. Als dat niet lukt, is het een slechte start van de fusie."