Het college van Naarden gaat onderzoeken of het ondergronds gescheiden inzamelen van huishoudelijk afval in Naarden-Vesting haalbaar is. Een voorstel hiervoor werd tijdens de afgelopen raadsvergadering van 4 maart door de voltallige raad aangenomen. GroenLinks is enthousiast: ‘Grondstoffen scheiden bij de bron past bij ons idealen.’

De regio Gooi en Vechtstreek streeft ernaar om over vier jaar 75 procent van het huishoudelijk afval in de regio bij de bron te scheiden (nu is dat 55 procent), met als uiteindelijke doel straks al het afval te hergebruiken. Daarvoor heeft de GAD verschillende pilots uitgevoerd, waaronder het gescheiden inzamelen van afval in de Naarden-Vesting. Tot nu toe zetten de vestingbewoners nog vuilniszakken op straat, omdat de woonomgeving van dit stedelijk en historisch centrum niet geschikt is voor kliko’s. Op het Adriaan Dortsmanplein plaatste de GAD in een pilotproject bovengrondse containers en een groep bewoners werd gevraagd hun afval daar naartoe te brengen. De proef, die het laatste half jaar van 2013 draaide, is volgens de GAD geslaagd: veel vestingbewoners dropten hun plastic, papier, glas, gft en restafval in de daartoe bestemde bakken.

Acht tot tien locaties

Het college wil de geslaagde proef nu omzetten in een project voor de hele Vesting waarbij de containers ondergronds worden geplaatst. Het denkt daarbij aan acht tot tien locaties waar de vestingbewoners hun afval kunnen brengen. De verwachte kosten voor dit project zijn 695.000 euro, waarvan de gemeente maximaal 175.000 euro betaalt. Het projectplan is nog niet uitgekristalliseerd, het staat globaal beschreven in een zogeheten Project Initiatief Document (PID). Een PID markeert het beginpunt van een onderzoek dat moet leiden tot een startdocument dat het college ter goedkeuring aan de raad zal voorleggen. Na goedkeuring door de raad wordt het plan in overleg met de bewoners verder uitgewerkt. Per fase van het project wordt het plan aan de raad voorgelegd. 

Betrokkenheid bewoners

Alle fracties in de raad gingen met het raadsvoorstel akkoord. Wel wezen verschillende fracties erop dat bewoners hierbij uitdrukkelijk betrokken moeten worden en dat er een regeling moet komen voor mensen die niet mobiel zijn en dus niet zelf hun afval naar de containers kunnen brengen. Al eerder had de GAD toegezegd daarin te gaan voorzien. GroenLinks benadrukte specifiek het belang om in de communicatie naar de inwoners voortaan niet meer te spreken over afval, maar over grondstoffen. 

Grondstoffenmanagement

GroenLinks raadslid Paul Straver: ‘De beweging naar meer scheiding bij de bron past helemaal bij de idealen van GroenLinks. Wij zien aanvullend daarop graag dat er in Naarden en straks Gooise Meren een omslag gemaakt gaat worden in de communicatie over “afval”. Daartoe heb ik voorbeelden in de raad ingebracht van hoe Almere dit doet, waar men alleen nog het woord grondstoffen gebruikt. Dus in plaats van ophalen, verzamelen en afvoeren van afvalstoffen, hebben wij het voortaan over grondstoffenmanagement.’

Achterliggende gedachte bij het gescheiden inzamelen en verwerken van grondstoffen is dat er een besparing te realiseren is omdat de verschillende fracties niet meer nadien gescheiden hoeven te worden. Daarnaast blijft op deze manier minder restmateriaal over dat voor verbranding in aanmerking komt. Het voordeel daarvan is dat -ook al kan dat nu nog niet wetenschappelijk vastgesteld worden- er minder uitstoot van dioxine door de verbrandingsinstallaties zal zijn.