Soms plaatst politiek je voor dilemma’s. Zo bespraken wij in de gemeenteraad deze week een beleidsnota ‘Het samenspel met bewonersplatforms’.
Als GroenLinks konden we ons wel vinden in deze Nota, maar tijdens de inspreekavonden bleken veel bewonersplatforms er heel ongelukkig mee te zijn. En wat moet je dan? Na een insprekersavond moet je kiezen welk vervolg er komt: kan het stuk door naar een raadsvergadering om het vast te stellen of is het stuk “nog niet rijp”. Wij kozen ervoor het stuk “niet rijp” te vinden, omdat wij vonden dat de wethouder eerst beter in gesprek met de platforms moest gaan om meer acceptatie van de Nota te bereiken. De meerderheid van de partijen, vijf tegen vier, besloot echter dat het wel naar de raadsvergadering kon; zij vonden het stuk goed genoeg. En voilà, daar is ons dilemma. Wij vonden het stuk goed, maar als je een Nota opstelt over burgerparticipatie, moet je ook luisteren naar de kritiek van diegenen over wie het stuk gaat.
De kans is groot dat de Nota zoals die nu is geschreven door de raad wordt aangenomen. Daarom hebben wij als GroenLinks besloten de platforms te benaderen om te achterhalen wat de grootste pijnpunten zijn. De pijnpunten die bij meerdere platforms zaten hebben we gewogen op redelijkheid en begrip van onze kant. We hebben de tekst van de Nota op sommige punten aangepast en als amendementen ingediend. Mijn oproep aan onze collega raadsleden daarbij is om de amendementen vanuit redelijkheid te beoordelen.
Op 17 februari besluit de raad over de Nota. Het is dus nog even spannend of onze inspanning vruchten afwerpt en we in 2022 kunnen beginnen met een nieuwe stijl samenwerking waar zowel de bewonersplatforms als de gemeente achter staan.