Het stoken van hout kan voor overlast zorgen voor omwonenden. Enerzijds door de scherpe geur, anderzijds doordat de rook schadelijke stoffen bevat, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Vooral voor mensen met een longziekte (astma, COPD, bronchitis), ouderen en kinderen veroorzaakt houtrook daardoor gezondheidsklachten: benauwdheid, veel hoesten of een slechtere longfunctie. Hoe gezellig het ook kan zijn, een open haard of vuurkorf zorgt voor een ongezondere leefomgeving.
Al eerder hadden we als GroenLinks een eigen meldpunt houtrookoverlast opgericht. Dat is de laatste jaren overgenomen door de gemeente. Diverse keren hebben we het onderwerp aan de orde gesteld in de gemeenteraad. Onlangs hebben we schriftelijke vragen gesteld (zie Beantwoording schriftelijke vragen GroenLinks - Houtrookoverlast - Bestuur - Gemeente Gooise Meren).
Uit de antwoorden blijkt dat er jaarlijks intussen de 50 en 70 meldingen zijn, waarvan een deel zich in bepaalde buurten concentreert. Wij denken dat de overlast in werkelijkheid groter is, omdat inwoners vaak geen melding maken. Veel inwoners denken dat het toch geen zin heeft, omdat het ook voor de gemeente lastig is om maatregelen te nemen. Dit komt doordat het wettelijk niet verboden is om hout te stoken. Alleen het verbranden van bewerkt en geverfd hout is op basis van milieuwetgeving verboden. Maar hierbij moet iemand op heterdaad betrapt worden en omdat handhavers niet zomaar een woning mogen binnengaan, is dat vaak heel lastig.
Mede op voorspraak van onze fractie is in de Algemene Plaatselijke Verordening recentelijk rookoverlast expliciet genoemd onder het artikel over Woonoverlast. Dit geeft de gemeente een extra mogelijkheid om te handhaven. Voor inwoners is er sinds kort een rechtstreeks nummer beschikbaar om te bellen, waarna er een BOA langs komt, als het kan ook ’s avonds.
Als fractie van GroenLinks vinden we dat een goede maatregel. Helaas is deze mogelijkheid nog slecht te vinden op de gemeentelijke website. Verder vinden we dat de gemeente actiever in gesprek moet gaan met melders én met overlastgevers. En de gemeente zou ook kunnen verwijzen naar mediation, waarvoor mogelijkheden zijn bij Versa Welzijn. We gaan binnenkort met de burgemeester in gesprek om te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn.