Project Hollandse Luchten van start in Gooise Meren
In het project Hollandse Luchten brengen inwoners van Noord-Holland de luchtkwaliteit van hun leefomgeving in kaart. Dat gebeurt via sensoren die fijnstof meten. Bent u benieuwd naar de luchtkwaliteit in uw buurt en wilt u meedoen in een meetgroep? Er is een informatiebijeenkomst op 29 november en 15 december 2022. Meer informatie via hollandse-luchten.org.
Over Hollandse Luchten
Hollandse Luchten is een burgerplatform met meetgroepen op verschillende locaties in Noord-Holland. De meetgroepen verzamelen informatie over de leefomgeving. Dit noemen we burgerwetenschap. Het doel van Hollandse Luchten is om via burgerwetenschap met bewoners, overheden, experts en bedrijfsleven kennis op te bouwen, met elkaar in gesprek te gaan en handelingsperspectieven te bieden voor een gezonde fysieke leefomgeving.
Regio Gooi- en Vechtstreek
In onze regio zijn er 3 meetgroepen: in Gooise Meren, de BEL-gemeenten (Blaricum, Eemnes en Laren) en Hilversum. Veel mensen maken zich zorgen om de uitstoot van bijvoorbeeld snelwegen of overvliegend verkeer. Samen willen zij gaan meten om erachter te komen hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit.
Meedoen
Ook benieuwd naar de luchtkwaliteit in uw buurt? Of heeft u een meetvraag, bijvoorbeeld over de uitstoot van een bepaalde weg? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 29 november 2022 en de 2e bijeenkomst op 15 december 2022. De eerste bijeenkomst is bij de Regio Gooi en Vechtstreek, Burgemeester de Bordesstraat 80, Bussum
Meld je aan voor de eerste startbijeenkomst via deze link.
Hollandse luchten is een initiatief van de provincie Noord-Holland. De provincie is opdrachtgever en vindt het belangrijk dat inwoners goed geïnformeerd zijn over de luchtkwaliteit en hierover mee kunnen denken. Daarom verzorgt de Provincie middelen, zoals sensoren, om zelf de luchtkwaliteit te meten. De provincie neemt zelf ook deel aan werkgroepen en bijeenkomsten om de dialoog over leefomgeving aan te gaan.
Partners zijn het RIVM, TNO, GGD Amsterdam, SmartCity Haarlem en Waag Futurelab.