GroenLinks boekte gisteren dubbel succes in de gemeenteraad van Naarden. Twee amendementen gericht op het versterken van de controlerende taak van de gemeenteraad werden unaniem aangenomen. Ook kwam er een duidelijke toezegging van het College om vooraf kraakheldere kaders te stellen voor de invoering van de zogenaamde decentralisaties in het sociaal domein.

De amendementen werden door fractievoorzitter Bartelink van GroenLinks mede namens de fracties van D66, CDA en PvdA ingediend bij de behandeling van de ontwerp-begrotingen voor de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek respectievelijk de regio Gooi en Vechtstreek. De amendementen zijn erop gericht om in de begrotingen veel duidelijker te maken wat de te realiseren doelen en maatschappelijke effecten zijn en deze te vertalen naar concrete effect- en prestatie-indicatoren op basis waarvan de betrokken gemeenteraden in staat zijn om te monitoren of de doelen en effecten ook bereikt worden.

Bij de behandeling van de ontwerpbegroting voor de regio Gooi en Vechtstreek werd het college van B&W ook gevraagd om met een helder kader voor de drie decentralisaties te komen met concrete doelen, prestatie-indicatoren en te maken politieke (hoofd)keuzes. Wethouder van Meerten-Kok zegde dit toe. Het indienen van een motie, die ook samen met D66, CDA en PvdA was voorbereid, was daarmee niet nodig.

De brede steun voor de amendementen en motie toont aan dat GroenLinks, mede door de dualistische opstelling van de fracties van de coalitiepartijen, ook vanuit de oppositie in staat is om resultaat te boeken. Een mooie opmaat voor de rest van de collegeperiode.

Tijdens de gemeenteraad werd ook gesproken over de onrust bij Villa Primair. Het nieuwe raadslid Maria van Rooijen drong samen met de PvdA aan op een onderzoek naar onder meer de vreemde gang van zaken rond de wijziging van statuten van Villa Primair. Bij dit onderwep sloot de coalitie helaas de rijen. Dat laat onverlet dat de Naardense rekenkamercommissie nog zelfstandig kan besluiten tot een onderzoek.