In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. Wil de Vries-Kempes antwoordt namens GroenLinks.

Hieronder de reactie van Wil de Vries-Kempes op de volgende vragen:

1. Waar moet Naarden de komende twee jaar op bezuinigen?

2. Wat is uw standpunt ten aanzien van de nieuwbouw in het hart van de Keverdijk?

 

Bezuinigen

Voor 2014 heeft Naarden een sluitende begroting, vanaf 2015 komen we tekort. Drie concrete punten om budgetten aan te passen:

1. Samenwerken bij beheer van openbare ruimte
Door versterking van samenwerking van beheerders in de regio (bijvoorbeeld gemeenten, Gewestelijke Afvalstoffen Dienst,  Tomin-groep, Gooisch Natuurreservaat) besparen we op kosten zonder in te leveren op kwaliteit.

2. Terugbrengen van lasten bijstandsuitkeringen
Niet door te morrelen aan de hoogte van uitkeringen, wel door meer mensen van bijstand naar werk te krijgen. Daarom wil GroenLinks een offensief tegen werkloosheid met onder andere meer werkervaringsplekken en steun voor lokale werkgelegenheidsinitiatieven.

3. Preventie
GroenLinks is DE partij van preventie. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Dat geldt voor allerlei domeinen, bijvoorbeeld voorkomen van
  • dure specialistische zorg door te investeren in goede diagnose aan het begin;
  • armoede door vroegtijdige signalering en snelle schuldhulpverlening;
  • werkloosheid en beroep op uitkeringen door werkgevers te ondersteunen bij arbeidsmarktvraagstukken, zoals begeleiding van-werk-naar-werk.

Nieuwbouw Keverdijk

GroenLinks is blij met de positieve stemming in de wijk na een hobbelig begin van het nieuwbouwproject. De daadkracht van bewoners en andere belanghebbenden op de Keverdijk is groot. Een compliment waard! Het lukt de gemeente steeds beter om Naarders tijdig en actief te betrekken bij projecten die invloed hebben op hun leefomgeving. De inzet van GroenLinks werkt: samen maken we de beste plannen! GroenLinks vindt het niet acceptabel als op de Keverdijk compensatie wordt gezocht voor sociale woningen die elders niet gebouwd worden. GroenLinks staat voor een evenwichtige verdeling van verschillende woningen. Op de Keverdijk staan al relatief veel sociale huurwoningen. Er moeten daarom niet meer sociale woningen  gebouwd worden dan er door sloop verdwijnen. En het Keverdijkplan mag ook niet kind van de rekening worden door tegenvallende opbrengsten van bouwplannen elders in Naarden. GroenLinks gaat voor een evenwichtige mix aan woningen die de waarden van het tuindorp verder versterkt.