In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. Wil de Vries-Kempes antwoordt namens GroenLinks.

Hieronder de reactie van Wil de Vries-Kempes op de volgende vragen:

1. wie betaalt dit jaar de feestverlichting in de Vesting?

2. wat is uw standpunt over de verkeersafwikkeling rond de toekomstige unilocatie van de Godelindeschool midden in het Rembrandtpark?

Feestverlichting in de Vesting en verkeersafwikkeling bij de toekomstige Godelindeschool lijken niet veel met elkaar te maken te hebben. GroenLinks ziet echter duidelijke overeenkomsten. Beide thema’s gaan over de inrichting van onze openbare ruimte. En beide zijn het vragen die voortkomen uit initiatieven van inwoners. Initiatieven die GroenLinks koestert, zeker als er een duidelijk publiek belang mee is gediend.

De sfeerverhoging in decembertijd speelt niet alleen in de Vesting. In andere wijken lukt het ondernemersverenigingen goed om zelf voor feestverlichting bij hun winkels te zorgen. Zij bepalen bijtijds met elkaar wat zij willen en wat dat mag kosten. Van de gemeente mag worden verwacht dat zij op tijd  communiceert of en zo ja hoe zij dergelijke initiatieven ondersteunt. In 2013 was het voor ondernemers in de Vesting te laat bekend dat de gemeente een (renteloos) krediet kon verstrekken voor nieuwe feestverlichting. Dat moet dit jaar beter.

GroenLinks vindt dat alle ondernemersverenigingen hun feestverlichting zelf moeten betalen. Indien gewenst benutten zij een kredietaanbod van de gemeente. De gemeente communiceert hierover tijdig. Net als voorheen betaalt de gemeente de energierekening.

Creativiteit en samen zoeken naar oplossingen vormen ook de basis om tot goede verkeersafwikkeling rond de Godelindeschool te komen. Het moet bovenal veilig zijn. Bewoners pleiten verder voor een zogenaamde kiss- en bikestrook. Dat klinkt GroenLinks als muziek in de oren. Los van argumenten zoals milieu, lichaamsbeweging en de leefbaarheid in de wijk, blijkt uit onderzoek dat kinderen beter geconcentreerd in de les zitten als zij wandelend of fietsend naar school komen. Voldoende redenen voor ouders dus om de auto te laten staan. Samen met betrokkenen wil GroenLinks komen tot het beste plan waarin ruim baan wordt gegeven aan de fiets. De Godelindeschool wordt daarmee van een school in het groen, echt een groene school.