GroenLinks Gooise Meren is positief over het voorstel voor de aanleg van een zonnegeluidswal langs de A1 bij het Naarderbos, dat op 25 januari door de raad is aangenomen. Hij dempt het geluid van de A1 voor de bewoners, hij wekt veel zonne-energie op en versterkt op termijn de biodiversiteit in het gebied.

Een plan vanuit bewoners

Het voorstel is er gekomen op initiatief van een bewonersgroep bij het Naarderbos. Voor de bewoners van deze wijk is minder geluidsoverlast voor de leefbaarheid in hun wijk zeer belangrijk. Zij vroegen de gemeente of de gebruikelijke geluidswerende maatregel, namelijk een geluidsscherm, vervangen kon worden door een aarden geluidswal, die het geluid veel beter dempt, en die tegelijkertijd ruimte biedt voor zesduizend zonnepanelen.

Haalbaarheid

De gemeente stond hier positief tegenover en heeft onderzocht of het plan qua haalbaar was. Niet de gemeente, maar Rijkswaterstaat heeft echter de taak om de geluidswerende maatregelen langs de A1 te realiseren. Rijkswaterstaat moest dus ook akkoord gaan met het nieuwe plan. Verder valt het gebied valt onder het UNESCO-erfgoedgebied van Naarden-Vesting. Ook de provincie moet dus toestemming geven. Daarnaast is goed onderzocht wat de gevolgen zijn voor natuur en biodiversiteit, maar ook wat de kansen zijn om deze bij het aanleggen van de wal te versterken. Hierbij is samengewerkt met Natuurmonumenten en het Goois Natuur Reservaat. En ten slotte is gekeken of het allemaal ook financieel haalbaar is.

Haalbaar, mits…

De conclusie van het onderzoek is dat de aanleg haalbaar is. Rijkswaterstaat ziet geen bezwaar en ook de provincie is niet tegen de wal zelf. Alleen zijn er nog vraagtekens of er op de wal zonnepanelen mogen komen, vanwege de ligging in het UNESCO-gebied. Moderne (zwarte) panelen zouden daar wellicht niet passen. Verder menen wij dat er een goede kans is dat de urgentie van energietransitie op termijn zwaarder gaat wegen dan deze relatief kleine visuele impact op het landschap. De gesprekken hierover zullen dan ook doorgaan. Ten slotte zullen er wel enkele vergunningen moeten worden verleend voor onder andere de bomenkap en moet nog onderzocht worden of er beschermde diersoorten in het gebied leven waarvoor extra maatregelen moeten worden genomen.

Grote voordelen

Wij zijn heel enthousiast over het plan. Allereerst heeft de woonwijk Naarderbos veel baat bij de demping van het geluid tot 55 decibel. Dat is een aanzienlijke verbetering van de huidige situatie en ook ten opzichte van het originele plan met geluidschermen, waarmee een demping tot 60 decibel gerealiseerd zou worden. En dat klinkt misschien niet als heel veel, maar een geluid van 60 dB is drie keer zo hard als een geluid van 55 dB.

Ten tweede kan er in onze gemeente een forse opwek van zonne-energie worden gerealiseerd. Dit is belangrijk, omdat in onze gemeente heel weinig ruimte beschikbaar is om bijvoorbeeld zonneweides aan te leggen. Dit mag namelijk niet in de vrije schootsvelden rondom de vestingen Muiden en Naarden, en natuurlijk ook niet in de natuurgebieden van Natuurmonumenten en het Goois Natuur Reservaat. De circa 6000 zonnepanelen zullen aan de zuidelijke kant van de geluidswal liggen en door de hellingshoek van de wal is dit een perfecte oriëntatie voor een maximale opbrengst.

Ten slotte gaat ook de natuur erop vooruit. De eerste jaren merken we dat niet, want een groot deel van de huidige begroeiing, die overigens van lage kwaliteit is, moet voor de aanleg verwijderd worden. Maar bij het aanplanten van de nieuwe bomen en struiken zal worden gekozen voor soorten die zoveel mogelijk bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit. Daarnaast wordt de bestaande faunapassage bij de fietstunnel onder de A1 verbeterd en wordt een nieuwe ‘natte’ passage aangelegd. Hiermee worden de gebieden ten noorden en ten zuiden van de A1 met elkaar verbonden. Al deze maatregelen zorgen op termijn voor een forse versterking van de biodiversiteit.

Aandacht voor de Keverdijk

GroenLinks heeft wel zorgen over de geluidsoverlast  die de bewoners van de Keverdijk, ten zuiden van de A1, ervaren. Helaas is deze overlast volgens Rijkswaterstaat niet zodanig, dat het nodig is om ook aan die kant geluidswerende maatregelen te nemen. Dat baseren Rijkswaterstaat op berekeningen, dus niet op daadwerkelijke metingen. Meten is weten, dus daarom hebben wij eerder, samen met de PvdA, via een motie de gemeente gevraagd om geluidsmetingen te doen in deze wijk. Deze metingen gaan nu uitgevoerd worden, voorafgaand aan de aanleg van de wal bij het Naarderwoonbos. Zo slaan we twee vliegen in één klap. We krijgen betrouwbare cijfers over het geluidsniveau en we kunnen ook onderzoeken of de aanleg van de wal aan de noordzijde invloed heeft op het geluid aan de zuidzijde. Gezien de hellingshoek van de wal is weerkaatsing naar het zuiden erg onwaarschijnlijk, maar ook hier is het beter om te meten.

Winst voor de leefbaarheid, winst voor de energieopwekking en winst voor de biodiversiteit. Wat GroenLinks betreft is de aanleg van deze zonnegeluidswal win-win-win!