Foto: Ton Kastermans Fotografie
Aanleg eerste buis warmtenet Muiderberg door GroenLinks wethouder Barbara Boudewijnse (april 2021)
Op de bijeenkomst van GroenLinks Gooise Meren, afgelopen zaterdag 5 februari, werd het thema energietransitie behandeld. De lijsttrekker Barbara Boudewijnse trapte af en schetste de mogelijkheden om in de toekomst vrij van aardgas of olie of steenkolen onze omgeving te voorzien van voldoende schone energie. Een toekomst waar GroenLinks zich hard voor wil maken.
Nieuwe technieken
Om dat te kunnen realiseren zullen nieuwe technieken toegepast moeten worden. Voor het verwarmen van onze woningen zullen we van het gas afstappen en overgaan op bijvoorbeeld warmtepompen. Omdat individuele warmtepompen een grote impact op de woonomgeving kunnen hebben, zijn op dit moment op verschillende plaatsen in Nederland projecten gestart om warmte op te wekken op een centrale plek vanwaar het via een leidingennet naar individuele woningen kan worden gebracht. Dit systeem met warmtenetten maakt de cv-ketel overbodig en maakt de energieprijs onafhankelijk van geopolitieke situaties.
Circulariteit
Het hoofddoel van de energietransitie is echter het beperken van de CO2 uitstoot, om te voorkomen dat de aarde te snel en onomkeerbaar opwarmt. Barbara benoemde daarom ook circulariteit als speerpunt voor GroenLinks. Door materialen en producten her te gebruiken of door grondstoffen te gebruiken zoals hout, vlas en hennep beperken we de uitstoot van CO2.
Ook voor inwoners met een laag inkomen
In het verhaal van de lijsttrekker was ook aandacht voor de gevolgen van de hoge energieprijzen voor inwoners met een klein budget. Deze groep die op of onder de armoedegrens leeft, krijgt het extra zwaar te verduren door de huidige energieprijzen. GroenLinks staat op voor deze groep en wil via flankerende bijstandsmaatregelen extra hulp bieden om de problemen bij deze mensen te verlichten.
Lokale energievoorziening in Muiderberg
Na de aftrap van Barbara gaven Marc Hoeberechts en Hette Zijlstra van het bestuur van Warmtenet Muiderberg een toelichting op een lokale energievoorziening in Muiderberg. Deze energievoorziening is zo’n eerder genoemd warmtenet, waarbij de warmte in dit geval geoogst gaat worden uit het IJmeer. In de zomer wordt de grootste hoeveelheid warmte geoogst, die wordt in de grond opgeslagen. Het hele jaar door kan een centrale installatie, water met een hoge temperatuur door een leidingnet in Muiderberg sturen. Individuele woningen kunnen aan deze leidingen worden gekoppeld en hebben daardoor geen cv ketel meer nodig. De centrale installatie verbruikt nog wel elektriciteit, maar die kan worden opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Een deel van het warmtenet in Muiderberg wordt inmiddels al aangelegd, omdat dit tegelijkertijd kon plaatsvinden met het vervangen van de riolering. De komende tijd zal Wattnu een aantal proeven uitvoeren om de Muiderbergers van nauwkeurige informatie te kunnen voorzien als ze aansluiten op het warmtenet.