Dat er veel opgaven zijn voor water, energie en volkshuisvesting ook in Gooi en Vechtstreek werd duidelijk op de gezamenlijke bijeenkomst van de PvdA en GroenLinks op 21 februari in Hilversum. De bijeenkomst vond plaats in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023.
Kandidaten spreken zich uit
Zo’n vijftig leden van de PvdA en GroenLinks kwamen bijeen en hoorden van twee kandidaten voor de Statenverkiezingen en twee kandidaten voor de Waterschapsverkiezingen wat hun standpunten zijn. De vier kandidaten waren:
- Amar Karar (PvdA – Provincie)
- Rosan Kocken (GroenLinks – Provincie)
- Sander Mager (Water Natuurlijk – Waterschap Amstel Gooi en Vecht)
- Simon Deurlo (PvdA – Waterschap Amstel Gooi en Vecht)
Energietransitie aanjagen
De provincie heeft invloed op de energietransitie. Zij ondersteunt regio’s om als gemeenten samen aan de slag te gaan met duurzame energieopwekking, energiebesparing en tegengaan van energiearmoede. De provincie heeft veel inhoudelijke expertise. Rosan Kocken en Amar Karar gaven aan dat de provincie daarmee ook energiecoöperaties ondersteunt. Het is belangrijk dat mensen zelf kunnen profiteren van duurzame energieopwekking in hun buurt. Dat vergroot ook het draagvlak voor bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens.
Als we te weinig doen, gaan we kopje onder, óók het landschap!
Soms botst het belang van energieopwekking met landschappelijke waarden: Natura 2000 of UNESCO-gebied. Windmolens en zonnepanelen passen daar moeilijk. Een concreet voorbeeld is het plan van de gemeente Gooise Meren om een zonnegeluidswal aan te leggen bij Naarden, een win-win-win plan om energie op te wekken, geluid te weren van de A1 en de biodiversiteit te versterken. GroenLinks wethouder Barbara Boudewijnse, die dit plan trekt, ervaart weerstand van de provincie. De zonnepanelen zouden niet zo goed passen in het UNESCO-erfgoedgebied van Naarden-Vesting. De provinciale kandidaten: “We moeten ook het landschap verdedigen”. Eén van de aanwezigen benadrukte het belang van energietransitie: “Als we te weinig doen, gaan we kopje onder, óók het landschap!"
Harder aan de slag voor water
De Waterschapskandidaten Sander Mager en Simon Deurlo legden uit dat het niet goed gaat met het water: de waterkwaliteit is in Nederland slechter dan in de meeste andere Europese landen. En we zijn nog lang niet goed voorbereid op de stijgende waterspiegel en de dalende bodems. “Het pompen houdt een keer op. We moeten het anders gaan doen!" Sander en Simon benadrukten dat iedereen mee moet doen en dat daarom ook draagvlak vereist is. Ook de boeren (zo'n 700 in het Waterschap Amstel Gooi en Vecht) zijn belangrijk in het waterbeheer. Helaas is de discussie landelijk gepolariseerd. Er zijn genoeg boeren die het ook anders willen, maar die komen nauwelijks in het nieuws.
Er is wel degelijk wat te kiezen: er is onderscheid tussen links en rechts waterbeheer. Links waterbeheer is veel meer gericht op structurele duurzame oplossingen. En dat betekent niet steeds maar hogere dijken en zwaardere pompen! Het gaat ook om het aanleggen van waterbuffers, het opvangen van regenwater in de grond (tegels wippen) en het verbeteren van de waterkwaliteit. Er komen steeds meer stoffen in het water die er niet meer uit te halen zijn.
Woningen: waar is er plek?
Er is een enorm grote woningbouwopgave in Noord-Holland. Het valt niet mee om bouwplekken te vinden. Veel gemeenten wensen inbreiding. Helaas kost dat ook groen in de bebouwde kom. Ook is er een spanningsveld tussen hoogbouw en landschap. De provincie heeft een grote stem in waar er gebouwd wordt, veelal in relatie tot behoud van het landschap.
GroenLinks en de PvdA willen dat een groot deel van de woningbouw sociale huur of sociale koop is: “Meer villa’s hebben we niet nodig, wel betaalbare woningen, óók in Laren en Blaricum”. Ten slotte werd er vanuit de zaal gepleit voor doorstroommogelijkheden van ouderen die in een groot huis wonen. Als ze kunnen verhuizen naar een kleinere, aangepaste woning dan is er huisvesting voor gezinnen mogelijk.
Verschillen tussen GroenLinks en PvdA zijn er nauwelijks
Het was duidelijk geen debatavond waarin de verschillen tussen de partijen uitvergroot werden. De PvdA en GroenLinks blijken nagenoeg op één lijn te zitten. In de huidige periode vormen ze samen met VVD en D66 het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Rosan Kocken is één van de huidige zes bestuurders. GroenLinks en de PvdA hopen de komende vier jaar hun deelname aan de Gedeputeerde Staten te kunnen voortzetten door een goede verkiezingsuitslag. Ook de waterschapspartijen Water Natuurlijk en die van de PvdA hebben op 15 maart stemmen nodig om het verschil te kunnen maken.