Beste GroenLinkser,
Langs deze weg wil de fractie van GroenLinks Bussum duidelijk maken wat de stand van zaken is ten aanzien van de coalitiebesprekingen in ons dorp.
Beste GroenLinkser,
Langs deze weg wil de fractie van GroenLinks Bussum duidelijk maken wat de stand van zaken is ten aanzien van de coalitiebesprekingen in ons dorp.
De inzet van de verkiezingen van 19 maart was helder: wij maken ons zorgen om de zorg, werk&inkomen en duurzaamheid. Het vorige college heeft deze thema’s volgens ons goed opgepakt, al kan het natuurlijk altijd Groener en Linkser. De taken die op de gemeente afkomen, de zorg en de fusie, zijn groot en de tijd die Bussum heeft is kort. Continuïteit is daarom voor ons van groot belang geweest tijdens de besprekingen voor een nieuw college. Daarnaast is duidelijk dat inwoners zorgen hebben over de ontwikkeling op het Scapino-terrein, een goede uitvoering van de fusie en burgerparticipatie. Tijdens het proces van onderhandelen hebben Gerben, Nen en Barbara regelmatig contact gehad met de gehele (steun)fractie over de inhoud en procesgang.
De onderhandelingen direct na de verkiezingen tussen VVD, PvdA, GOP, D66 en GroenLinks zijn stukgelopen op de poppetjes, niet op de inhoud. D66 ging uiteindelijk niet akkoord met de verdeling en omvang van het college. Het CDA was er al eerder uitgestapt; de reden werd niet echt duidelijk. Het stokje van de formatie is door de VVD vervolgens overgedragen aan Hart voor Bussum. Deze partij heeft een procesvoorstel neergelegd en partijen in een openbare vergadering (22 april) gevraagd hierop te reageren. Voor ons was de manier van inspraak die voorgesteld werd niet werkbaar en bovendien zeer tijdrovend. Inspraak is zeer belangrijk, maar wij passen voor een: ‘roept u maar democratie’. Deze bijeenkomst leidde ertoe dat de meeste partijen liever een informateur in klassieke zin aan het werk wilden hebben, zoals voorgesteld door GroenLinks. Iemand die nagaat welke combinatie van partijen een meerderheidscoalitie kan gaan smeden. René Wallenburg, de door HvB voorgestelde informateur, kon aan het werk. Het opvallende aan deze bijeenkomst is dat D66 meteen aangaf zeker niet met HvB in een college te willen. Ook de VVD gaf aan dat de programmatische verschillen met HvB te groot zijn. Ook met GroenLinks zijn de verschillen groot; dat blijkt wel tijdens de raadsvergadering twee dagen later. HvB pleit in deze vergadering voor een ambtelijke fusie met Naarden en Muiden in plaats van een bestuurlijke. Voor GroenLinks is dat geen optie en wij hebben dat onomwonden duidelijk gemaakt in deze vergadering. Als je voor de inwoners van Bussum wilt opkomen, dan hoort bij een samengaan met Naarden en Muiden ook een democratische legitimering (één gemeenteraad).
Weer twee dagen later bereikt ons een uitnodiging van Paul Barneveld (demissionair wethouder VVD) en Elbert Roest (burgemeester Laren en prominent D66 er). Of wij maandag 28 april met hen in gesprek willen gaan over de collegevorming in Bussum. In eerste instantie hebben we laten weten hier moeite mee te hebben, vanwege de positie van de informateur. Uitgelegd is aan ons dat de VVD-fractie en de D66-fractie in overleg waren getreden en de vastgelopen onderhandelingen wilden vlottrekken, sterker nog: de twee partijen waren er uit. Na bedenktijd zijn wij akkoord gegaan, op voorwaarde dat dit snel gemeld diende te worden aan René Wallenburg. Ook de PvdA is benaderd en ook zij hebben akkoord geven. Hierna is door druk van onze kant een gesprek geweest over het proces. Wij hebben aangedrongen te melden aan de informateur dat deze vier partijen in gesprek zijn en graag met elkaar door willen. Woensdagavond 30 april is de René Wallenburg geïnformeerd door VVD en D66. De volgende dag hebben PvdA en GL de informateur ook op de hoogte gesteld van het positieve gesprek met de verkenners.
Wij zijn verbaasd dat de informateur geen gebruik gemaakt heeft van de verstrekte informatie en in zijn rapportage aan de raad, dinsdag 6 mei, niets daarover zei. GL heeft de positie van de informateur serieus genomen en wilde een zorgvuldig proces. Wij hadden geen invloed op de handelwijze van de informateur, waardoor de mededeling van de weer samenwerkende partijen door hen zelf gedaan moest worden. Dat veroorzaakte onnodige consternatie.
Wij denken dat er een goed college komt met goede collegiale verstandhoudingen en een GroenLinks-wethouder! Ook het overleg met de beoogde collegepartijen verloopt steeds in een prima sfeer. Stabiliteit voor Bussum in deze korte maar ongetwijfeld woelige periode lijkt dan ook gewaarborgd. Uiteindelijk gaat het ons om de inhoud en zoals het er nu uitziet kan GroenLinks daar tevreden over zijn. Veel van onze eisen zijn ingewilligd: zorg, duurzaamheid, fiets, werk&inkomen en burgerparticipatie. Wij hebben punten binnengehaald waarop wij ons goed kunnen profileren. Wij hopen dan ook dat u met instemming kunt terugkijken op de resultaten die door ons zijn behaald als het definitieve akkoord er ligt. Ook voor de toekomst hopen wij de groene en linkse politiek in de nieuwe gemeente te kunnen vormgeven, samen met Naarden en Muiden. Onze aandacht zal in het bijzonder uitgaan naar de samenwerking met de fractie van Naarden en het afdelingsbestuur om zo goed mogelijk voor onze idealen op te komen, ook in de nieuwe gemeente.
Gerben Struik, fractievoorzitter GroenLinks Bussum