Het college van Naarden wil dat er straks geen chloortreinen meer rijden door het Gooi. ‘Op de plek waar chloor gebruikt wordt moet het ook geproduceerd worden’, zei burgemeester Joyce Sylvester tijdens de raadsvergadering gisterenavond waar het Regionaal Risicoprofiel van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek werd besproken.
Het risicoprofiel bevat een overzicht van risicovolle situaties die zich in de regio kunnen voordoen en de impact daarvan. Het vormt de basis voor het rampenbestrijdingsbeleid voor de komende vier jaar. Van de twaalf belangrijkste risico’s (‘incidenttypes’) staat een incident op de weg op nummer 1. Daarnaast worden incidenten genoemd als ziektegolf besmette ziekte, uitval elektriciteit, heidebrand en extreem weer.
Chloorwagons AkzoNobel
Gek genoeg ontbreekt bij die twaalf mogelijke rampen een ongeluk met het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. De regio heeft daar wel degelijk mee te maken: nog steeds rijden er een paar keer per jaar chloorwagons van AkzoNobel door het Gooi, van Duitsland naar Rotterdam. Tijdens een in januari gehouden informatieve bijeenkomst over het risicoprofiel stelde GroenLinks Naarden hier dan ook vragen over. Het antwoord van de veiligheidsregio luidde toen dat vanwege de vele preventieve maatregelen die hierbij worden genomen de kans op een dergelijk ongeluk klein is.
Bebouwde kom
Maar, vindt GroenLinks, áls zo’n ongeluk zich voordoet kunnen de gevolgen wel desastreus zijn. Die treinen rijden dwars door de bebouwde kom van Naarden en Bussum. Daarom vinden wij, en overigens ook de meeste andere fracties, dat dit risico moet worden meegenomen. Dat niet alleen. GroenLinks wil helemaal af van het treinvervoer van gevaarlijke stoffen. En dat wil het college van Naarden gelukkig ook, zo bleek tijdens de afgelopen raadsvergadering.
Zienswijze college
In de zienswijze op het risicoprofiel stelt het college dat het bij het bestuur van de veiligheidsregio in het bijzonder aandacht gaat vragen voor de beheersing van de risico’s die voortvloeien uit de transporten over het spoor. Op de vraag van GroenLinks of burgemeester Sylvester, als portefeuillehouder veiligheid, zich binnen de veiligheidsregio gaat inzetten om helemaal een eind te maken aan chloortransport over het spoor, antwoordde ze bevestigend. ‘Er wordt al steeds meer gekeken naar de mogelijkheid om daar waar chloor gebruikt wordt, het ook te produceren.’ Ze beloofde uit te laten zoeken hoe lang het dan nog kan duren eer dit transport stopt.
Mediapark
GroenLinks vindt het ook niet terecht dat bij de twaalf belangrijkste risico’s in de regio een aanslag op het Mediapark in Hilversum ontbreekt. Een aanslag op het Mediapark kan, nog los van persoonlijke drama’s, verstrekkende gevolgen hebben, zoals voor de communicatie naar de burgers en voor verlies van cultureel erfgoed.
Op vragen die GroenLinks hierover tijdens de informatieve bijeenkomst (die plaatsvond vóórdat een ‘gewapende’ man het NOS-gebouw binnendrong) en later schriftelijk had gesteld, luidde onder andere het antwoord dat dit een landelijk thema is en onder landelijke verantwoordelijkheid valt. GroenLinks zei tijdens de raadsvergadering dit antwoord niet bevredigend te vinden. Daaruit zou immers geconcludeerd kunnen worden dat de veiligheidsregio daarvoor ook geen specifiek beleid hoeft te ontwikkelen. Burgemeester Sylvester was het met GroenLinks eens en zegde toe ook dit punt onder de aandacht van het bestuur van de veiligheidsregio te brengen.