Met een fietstocht door Muiden en Muiderberg heeft de afdeling GroenLinks Naarden-Bussum op 25 april kennis opgedaan van de belangrijkste ontwikkelingen in de toekomstige fusiegemeente. Afdelingsvoorzitter Daan Heineke: ‘Hier spelen andere vraagstukken dan in Naarden en Bussum, vooral op het gebied van ruimtelijke ordening. Dat zijn interessante, nieuwe uitdagingen.’

Op 1 januari 2016 fuseert Muiden naar verwachting met Naarden en Bussum. Voor de afdeling GroenLinks Naarden-Bussum betekent dit dat er een nieuwe afdeling gevormd gaat worden met Muiden erbij. Om kennis te maken met al wat leeft in Muiden en Muiderberg organiseerde Jan Portengen, voormalig PvdA-raadslid in Muiden en sinds kort actief lid van GroenLinks, een fietstocht door beide kernen.

De tocht startte in Muiden, waar de groep GroenLinksers vanaf de Westbatterij uitkeken op het IJmeer, daar waar de nieuwe, buitendijkse jachthaven (Natuurhaven) is gepland en plaats moet bieden aan zeshonderd ligplaatsen en zo een belangrijke stimulator moet worden van de lokale economie en het (water)toerisme. Begin dit jaar bleek dat partijen het niet eens konden worden over het volgen van een bestemmingsplanprocedure. De gemeente is nu bezig met andere partijen.

Krijgsman

Fietsend over de Natuurboulevard lichtte Portengen het bestemmingsplan voor de Krijgsman toe. Als dat bestemmingsplan eind dit jaar door de Muidense raad wordt vastgesteld worden op dit voormalige terrein van de kruitfabriek KNSF 1.100 tot 1.300 woningen gebouwd. De sportvelden van Sport Combinatie Muiden verhuizen mogelijk naar het Brediusterrein. Voor de volkstuintjes, die zich ook op het plangebied van de Krijgsman bevinden, is de gemeente nog op zoek naar een andere locatie.

Zorgboerderij Hoogerlust

Door de druilerige regen fietste de groep vervolgens naar zorgboerderij Hoogerlust, die sinds 2009 gerund wordt door André van Galiën en Marijke Schwirtz. Mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrische patiënten en mensen die anderszins een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt leren hier onder professionele begeleiding te werken in het boerenbedrijf, recreatie en horeca. Voor winkeliers uit Muiden en omgeving verbouwt de zorgboerderij groenten en levert ze diensten. Er is een bijenschans en er worden kalveren en jongvee verzorgd. Op zaterdagen biedt de zorgboerderij dagopvang aan kinderen met psychiatrische, geestelijke of lichamelijke beperkingen. Tot een week geleden was de voormalige proefboerderij van Philips Duphar in handen van enkele bestuurlijke partijen, waaronder de provincie Noord-Holland. Onlangs hebben zij de zorgboerderij verkocht aan de projectontwikkelaar van KNSF.

Pippi Langkous-huis

Achter de boerderij staat het ‘Pippi Langkous-huis’, het karakteristieke houten huis dat aan de Vecht vlak naast de A1 in Muiden stond, maar vanwege de verbreding van de snelweg moest verhuizen. De GroenLinksers verbaasden zich over de krakkemikkige staat waarin het gebouw verkeert: het moet een flinke duit kosten om dit te renoveren.

Op weg naar Muiderberg stond de groep stil bij de Spieringbrug, de nieuwe brug die over de Vecht wordt gebouwd en bedoeld is om het lokale en doorgaande verkeer over de A1 van elkaar los te koppelen. De brug maakt het mogelijk om het centrum van Muiden verkeersluw te maken.

Tweede hockeyveld

In Muiderberg had de groep een ontmoeting met Thijn Westermann van de Stichting Groen Muiderberg. Deze stichting zet zich actief in voor de bescherming van de natuur en het landschap in en om Muiderberg. Zo voert ze al jaren actie tegen de aanleg van een tweede hockeyveld in het weiland naast het Kocherbos. Dit gebied valt onder de Ecologische Hoofdstructuur en maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie. Naast dat een tweede hockeyveld (met parkeerplaats) een aanslag betekent op het aanzicht van het dorp, vreest de stichting dat het schade zal toebrengen aan bomen en dieren in het bos. Het beroep dat de stichting, samen met enkele andere partijen waaronder Vrienden van ’t Gooi, bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan heeft aangetekend, loopt nog.

Kocherbos

Thijn Westermann nam de groep GroenLinksers mee het Kocherbos in, waar zij vertelde over de acties en werkzaamheden van de enthousiaste Vrijwilligersgroep Stichting Groen Muiderberg. De werkzaamheden van de vrijwilligers beperken zich niet alleen tot het Kocherbos, maar over het gehele Brinkdorp met haar Ecologische hoofdstructuren, IJmeerkust, rijke natuur en cultuurhistorie. De acties en werkzaamheden van Groen Muiderberg zijn gericht op behoud en bescherming hiervan.

Grote invloed projectontwikkelaars

Aan het eind van de rit concludeerde Daan Heineke, voorzitter van de afdeling GroenLinks Naarden-Bussum, dat Muiden/Muiderberg veel nieuwe uitdagingen biedt aan GroenLinks, de partij die in de huidige Muidense raad niet is vertegenwoordigd. Heineke: ‘Hier spelen andere vraagstukken dan in Naarden en Bussum, vooral op het gebied van ruimtelijke ordening. Sommige projectontwikkelaars hebben hierin grote invloed. Niet alleen in het KNSF-plan, maar ook bij de aankoop van de zorgboerderij. Hoe is dat te duiden: gaat het de projectontwikkelaar alleen om een actie in het kader van maatschappelijk ondernemen, om iets goeds te doen voor de samenleving, of maakt de gemeente zich hiermee nog afhankelijker van projectontwikkelaars? Onze taak zal er vooral in liggen inwoners en direct betrokkenen meer stem te geven, bijvoorbeeld ook in de herontwikkeling van Muiden Noord-West. Wat willen de bewoners van de huurwoningen daar? Hoe kunnen ze gefaciliteerd worden om zich te organiseren? Wij moeten alle kansen aangrijpen om onze idealen op dat gebied te verwezenlijken.’