Maandag 12 oktober 2015 vergaderde de gemeenteraad van Naarden over de voorgenomen overdracht van eigendom, beheer en onderhoud van de Vestingwerken. Het Rijk is hiervoor verantwoordelijk, maar die wil de Vestingwerken overdragen aan de Nationale Monumentenorganisatie. De gehele raad van Naarden maakt zich hierover grote zorgen. Hoe een verantwoorde en langdurige instandhouding van de Vestingwerken wordt gegarandeerd, is onvoldoende duidelijk.
De afgelopen maanden heeft Naarden geprobeerd om de vestingwerken van de lijst met door het rijk te vervreemden objecten te halen. Op 1 oktober jl. bleek dat hier in de Tweede Kamer geen draagvlak voor is: de Tweede Kamerfractie van de VVD steunt minister Blok in zijn voornemen en de Tweede Kamerfractie van de PvdA is niet bereid om de coalitiepartner op dit punt tegen het hoofd te stoten. Daarom is het nu tijd voor plan B. Wanneer het niet langer haalbaar is om eigendom, beheer en onderhoud bij het Rijk te houden, wil de raad de Vestingwerken onderbrengen in een nog op te richten regionale stichting. De raad heeft het college unaniem opgedragen om zich hiervoor sterk te maken bij de minister en de Eerste en Tweede Kamer, waarbij ook de juridische mogelijkheden moeten worden onderzocht.
Hieronder de integrale spreektekst die fractievoorzitter Dries Bartelink op 12 oktober 2015 uitsprak:
GroenLinks is ten principale van mening dat het publieke en nationale, zelfs internationale belang van onze vestingwerken vraagt om publieke verantwoordelijkheid voor het eigendom en beheer op rijksniveau;
We hadden en hebben daar in januari van dit jaar in deze raad goede argumenten voor naar voren gebracht:
- idealistische argumenten: het gaat om een publiek nationaal belang
- argumenten op basis van lessen uit andere privatiseringsoperaties van het rijk en
- specifieke argumenten die betrekking hebben op de Naardense vestingwerken, te weten:
- Onzekerheid over de mate van invloed van de gemeente
- Onzekerheid over de financiën van de hele operatie
- Zorgen over verdere commercialisering van de vestingwerken
GroenLinks was blij dat de raad in januari 2015 de rijen heeft gesloten – vooral ook dankzij de verbindende opstelling van D66 – en we gezamenlijk hebben gewerkt aan plan A: inzet op het schrappen van de vestingwerken van de lijst te vervreemden rijksmonumenten. We hebben ook gezien dat dit college zich daarvoor heeft ingezet, waarvoor dank.
In mijn bijdrage uit januari kwam ik de volgende zin tegen (ik citeer): “Pas als na het plegen van een maximale inspanning de deur definitief dicht is, is het tijd voor plan B om binnen het verband van de NMO de publieke belangen te borgen.” (einde citaat)
En dat moment is nu gekomen. Ik heb op 1 oktober jl. met eigen ogen gezien dat de Haagse coalitiepartijen VVD en PvdA elkaar op dit dossier wel blijven vasthouden al is het voor 1 van deze partijen als een boer met kiespijn. Er is en zal helaas geen meerderheid komen in de Tweede Kamer om de plannen van Blok van tafel te halen.
Daarom moeten we nu –wederom gezamenlijk- voor plan B gaan: het zo goed mogelijk borgen van de Naardense belangen in een constructie waarbij de vestingwerken over gaan naar de Nmo.
Daarbij speelt ook de haalbaarheid een rol: we moeten een meerderheid in de Tweede Kamer achter ons voorstel voor wijziging van de plannen van Blok zien te krijgen. Dat zal nog niet gemakkelijk zijn. Wanneer we overvragen lopen we het risico dat we met niets thuiskomen.
GroenLinks staat achter het plan B dat de partijen in deze raad in samenspraak met het college hebben ontwikkeld. Daarom dienen we de motie van de VVD mede in.
Mocht ons gezamenlijke plan B onverhoopt niet slagen dan zal GroenLinks zeer teleurgesteld zijn. Mocht plan B wel slagen .... dan zullen ook wij lachen .... als een boer met kiespijn.