In de extra raadsvergadering van 12 oktober 2015 over de vestingwerken vroeg GroenLinks bij de rondvraag ook aandacht voor de vluchtelingenproblematiek. Het college had de raad op 8 oktober 2015 via een korte brief op hoofdlijnen geïnformeerd over de plannen. GroenLinks vroeg naar de ambitie van het college en om ondersteuning van initiatieven uit de samenleving. 

Burgemeester Sylvester liet weten dat het college zich nu richt op het versneld huisvesten van extra statushouders (vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben) bovenop de landelijke taakstellingen. Over 2015 en 2016 gaat het in totaal in Naarden om ongeveer zestig mensen. Geprobeerd wordt hen zoveel mogelijk al in 2015 te huisvesten door extra woonruimte vrij te spelen. Verder deed de burgemeester de toezegging dat initiatieven uit de samenleving zo goed mogelijk worden gefaciliteerd en ondersteund.

Hieronder staat de integrale spreektekst die fractievoorzitter Dries Bartelink van GroenLinks Naarden op 12 oktober uitsprak:

Europa heeft momenteel te maken met een vluchtelingenstroom van historische omvang. Ook in Nederland melden zich dagelijks honderden asielzoekers.Er vindt als gevolg daarvan in heel Nederland al weken binnen en buiten de politieke arena een stevig maatschappelijk debat plaats. GroenLinks vindt het belangrijk dat hier een goed debat over wordt gevoerd en dat we dit nadrukkelijk ook doen in onze eigen stad zowel in deze raad als met onze inwoners. Want dit raakt Naarden en dit raakt ook huidige en –als het aan GroenLinks ligt- toekomstige inwoners van Naarden. En wij als gemeenteraad hebben de verantwoordelijkheid om kaders te stellen hoe we hier in Naarden en straks Gooise Meren mee om willen gaan.

Kabinet, provincies en VNG hebben op 9 oktober jl. afgesproken schouder aan schouder op te trekken als het gaat om de aanpak van de problematiek rond de vluchtelingen en statushouders. Het kabinet heeft al eerder een beroep gedaan op gemeenten voor vier soorten opvang voor vluchtelingen:

  • crisisopvang (72 uur);
  • noodopvang (1 tot 2 jaar);
  • volwaardige asielzoekerscentrum;
  • huisvesting voor statushouders.

GroenLinks vindt het van belang dat de gemeente Naarden gehoor geeft aan deze oproep en naar vermogen bijdraagt aan de opvang.

De voorzitter van regio Gooi & Vechtstreek heeft op 8 september jl. hoge verwachtingen gewekt over de bijdrage die gemeenten en maatschappelijke partijen uit de Gooi- en Vechtstreek (incl. Eemnes) gaat leveren aan de opvang. Exact 1 maand later komt ons college met een brief waarin staat wat het college van Naarden wil bijdragen:

  • het college kiest ervoor om in Naarden vooralsnog geen crisisopvang, noodopvang en/of  asielzoekerscentrum in te richten
  • wel is besloten om meer statushouders op te vangen

Deze ambitie voor opvang van meer statushouders is (nog) niet gekwantificeerd en er geldt een randvoorwaarde (ik citeer): ‘Het college wil dat de huisvesting van statushouders niet ten koste gaat van de reguliere woonverdeling in Naarden’.

De brief gaat verder nog niet in op eventueel aanvullende maatregelen vanuit de gemeente om de integratie van statushouders in de samenleving te bevorderen, de wijze waarop inwoners worden betrokken en/of een faciliterende rol van de gemeente bij initiatieven in de Naardense samenleving om vluchtelingen en statushouders een warm welkom te bieden.

GroenLinks heeft een aantal vragen over de brief van het college

  1. Wat is de ambitie van de regio ten aanzien van het vestigen van een volwaardig asielzoekerscentrum in de regio Gooi en Vechtstreek?
  2. Wat behelsde het aanbod om vluchtelingen in Naarden op te vangen waarbij de zusterflat van Naarderheem is genoemd en aan wie is dit aanbod gedaan? Om hoeveel plekken ging dit en wat is de reden dat van dit aanbod vooralsnog geen gebruik wordt gemaakt?
  3. Wat behelst het besluit van het college om meer statushouders op te vangen precies? Komt dit bovenop de landelijke taakstelling? En wat is daarbij de kwantitatieve ambitie?
  4. Wat wordt bedoeld met de zin “Het college wil dat de huisvesting van statushouders niet ten koste gaat van de reguliere woonverdeling in Naarden”? Wat prevaleert als het wel gaat knellen: het besluit om meer statushouders op te vangen of voorrang voor andere woningzoekenden?
  5. Er zijn in Naarden ook prachtige initiatieven om vluchtelingen en statushouders een warm welkom te bieden. Veelal gaat dit vanzelf, buiten de gemeente om. Maar soms is er ook een verzoek om te faciliteren of te ondersteunen. Is het college bereid om -waar nodig en gevraagd- een faciliterende rol te spelen bij dergelijke initiatieven?