Het coalitieakkoord is rond. Na twee weken van onderhandelingen zijn VVD, D66, CDA en GroenLinks het eens geworden over een programma voor de komende twee jaar. Duurzaamheid is daarin een van de vijf speerpunten.
Fractieleider Gerben Struik wordt de nieuwe wethouder van GroenLinks. In zijn portefeuille zit duurzaamheid, afvalstoffenbeleid, milieu, jeugdzorg, passend onderwijs, werk en inkomen (Participatiewet) en dierenwelzijn.
Gerben is blij met het resultaat: “Deze portefeuille komt tegemoet aan onze groene en sociale ambities. In het coalitieakkoord is gesteld dat Gooise Meren een van de duurzaamste gemeentes van Nederland moet worden. Uiterlijk 2030 moet de gemeentelijke organisatie energieneutraal zijn, in 2050 de hele gemeente. Dat gaan we onder andere doen door een Gooise Meren Bewust-programma, te werken aan een circulaire economie, het stimuleren van fietsgebruik en het opnemen van een duurzaamheidsparagraaf bij alle raadsvoorstellen.”
Terugbrengen tekort bijstandsbudget
Met de onderwerpen werk en inkomen en jeugdzorg krijgt GroenLinks de kans haar sociale programma waar te maken. Gerben Struik: “Gooise Meren kampt met een structureel tekort op het bijstandsbudget. Het terugbrengen van dit tekort is prioriteit. We gaan naar nieuwe mogelijkheden kijken om meer bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen.”
Jeugd-ggz
Gerben vervolgt: “Bij jeugdzorg staan we onder andere voor de opgave het beroep op de jeugd-ggz te verminderen. Dat moet vooral gebeuren door preventie te versterken en de samenwerking tussen de verwijzers, aanbieders en collectieve voorzieningen te verbeteren. Nen van Ramshorst, de huidige GroenLinks-wethouder in Bussum, heeft hier in de regio al een goede start mee gemaakt. Dat gaan we verder uitwerken.”
Vijf speerpunten
Het coalitieakkoord is een akkoord op hoofdlijnen. Er zijn vijf speerpunten benoemd waaraan de coalitiepartijen de komende twee jaar prioriteit gaan geven. Naast duurzaamheid zijn dat preventie, burgerparticipatie, economie/toerisme en regionale samenwerking. Hiervoor zullen middelen worden vrijgemaakt.
Voorzieningen en woonlasten
Daarnaast is er een tekort van 3 miljoen euro door uit te gaan van het OZB-tarief van Bussum. Het nieuwe college zal moeten zoeken naar oplossingen door een combinatie van bezuinigingen, besparingen en verhoging van inkomsten. De coalitiepartijen zullen de oppositie en inwoners bij deze keuzes betrekken. Begin 2016 wordt inwoners gevraagd welk woonlastenniveau voor hen aanvaardbaar is in relatie tot de gewenste voorzieningen. Het zwembad De Lunet in Naarden blijft deze periode in elk geval open. Het belooft een constructieve periode te worden waar wij veel zin in hebben.