Om maximaal 1200 vluchtelingen in de regio op te vangen gingen in de herfst van vorig jaar de gemeenten in Gooi en Vechtstreek, verenigd in het Opvangverbond, op zoek naar geschikte locaties. Het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) vond de voorgestelde drie locaties echter niet geschikt. Het COA kwam met het Opvangverbond overeen alle vluchtelingen gefaseerd te huisvesten op het oostelijke deel van het terrein van het voormalig azc in Crailo, dat valt onder de gemeente Hilversum. Het Bussumse deel van Crailo (rond de voormalige Palmkazerne) valt hier buiten.
Protest
Momenteel onderhandelt de provincie, die eigenaar is van deze grond, met het COA over aanschaf van de locatie. Inmiddels protesteert een aantal bewoners in zowel Hilversum als Bussum-Zuid hiertegen. Ze willen niet meer dan 400 vluchtelingen in Crailo.
Motie
Tijdens de raadsvergadering op 27 januari diende de VVD een motie in, waarin ze het college opriep al het mogelijke te doen om vanuit de gemeente en/of het Opvangverbond het COA te bewegen opnieuw te onderzoeken wat de meerkosten zijn als de opvang van 1200 vluchtelingen verdeeld wordt over de eerder in beeld zijnde locaties. En er vervolgens bij het Rijk voor te pleiten het COA financieel in staat te stellen verspreide opvang mogelijk te maken.
Onnodig
GroenLinks heeft die motie niet ondersteund. Net als de PvdA en het CDA vonden wij de motie onnodig. Tijdens het vragenuur voorafgaande aan de raadsvergadering had burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper al gezegd dat het Opvangverbond hard bezig is druk uit te oefenen op het COA om gespreide opvang mogelijk te maken. Het Opvangverbond wil geen 1200 vluchtelingen in Crailo, maar ze verspreiden over drie locaties.
Maatschappelijk draagvlak
GroenLinks is net als het Opvangverbond, VNG en Vluchtelingenwerk voorstander van kleinschaligere opvang. De belangrijkste reden daarvoor is dat kleinschaligere opvang op meer maatschappelijk draagvlak kan rekenen. Gemeenten moeten bezwaren van inwoners serieus nemen en met hen daarover in gesprek. Maar de discussie daarover moet wel gebeuren op basis van feiten en niet op basis van onbewezen vooroordelen.
Onbewezen aannames
GroenLinks kon zich dan ook niet vinden in de toelichting op de motie. Het beeld dat daarin van grootschaligere opvang wordt geschetst is gebaseerd op allerlei aannames, zonder dat die bewezen zijn. De bewering bijvoorbeeld dat de kans op incidenten in een kleiner opvangcentrum kleiner is dan in een groter is niet met onderzoek te staven. Wel blijkt uit gesprekken die de NOS onlangs voerde met ruim twintig gemeenten met een groot azc dat er vooraf wel bezorgdheid was, maar dat er zich weinig tot geen incidenten hebben voorgedaan waarbij mensen buiten het azc werden gedupeerd.
Drie meldingen van overlast
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat als er sprake is van criminele activiteiten door asielzoekers, veruit de meeste criminaliteit plaatsvindt in het azc en niet daarbuiten. Zo blijkt ook de overlast van het voormalige azc in Crailo in de periode 1992 tot 2012 niet bijster groot. Tijdens het vragenuur vertelde burgemeester Van Vliet-Kuiper dat er in die periode bij de politie drie meldingen bekend waren: een fietsdiefstal, een azc-bewoner had afval achtergelaten op de hei en een vrouw was lastiggevallen door een azc-bewoner.
Testosteronbommen
Het argument dat er nu een ander soort populatie naar Crailo zal komen dan vroeger - veel alleenstaande mannen, mensen met andere opvattingen over homo´s en man/vrouwverhoudingen – is ook discutabel. In de azc´s hebben altijd vluchtelingen gewoond met niet-westerse opvattingen. Het gaat erom hen goed voor te lichten over de westerse samenleving. En wat betreft de angst voor mannen die als testosteronbommen het leven van vrouwen onveilig maken: mensen die zo veel ontberingen hebben doorstaan om vanuit gevaarlijke oorlogsgebieden naar Nederland te komen, willen maar één ding: een verblijfstatus. Die zullen ze niet snel in de waagschaal zetten door zich hier schuldig te maken aan dat soort misdaden.
1200 opvangplekken hard nodig
GroenLinks is niet blind voor de gevoelens die er in de samenleving zijn. Als het draagvlak groter is voor kleinere opvanglocaties moet worden geprobeerd die te realiseren. Maar de discussie daarover moet wel gevoerd worden op basis van feiten. En als het niet lukt kleinschalige opvang te realiseren, mag dat er niet toe leiden dat er dan maar minder vluchtelingen in de regio worden opgevangen. Uitgaande van de verwachte toestroom van vluchtelingen naar Nederland is dat aantal opvangplekken in onze regio hard nodig.