Onze standpunten:
- Alle daarvoor geschikte daken van bedrijven of openbare gebouwen worden benut voor zonnepanelen, bij voorkeur via lokale energiecoöperaties zoals Wattnu.
- Via lokale energiecoöperaties krijgen ook mensen zonder eigen dak of grond de mogelijkheid om in hun directe omgeving te investeren in zonnepanelen op (openbare) gebouwen.
- De gemeente faciliteert duurzame lokale warmte-initiatieven en wijkprojecten zoals het aquathermieproject in Muiderberg.
- De gemeente blijft volop inzetten op woningisolatie en zorgt dat er, onder andere in samenwerking met de lokale energiecoöperatie Wattnu, wijkgericht en op maat wordt geïnformeerd en gestimuleerd.
- We bouwen nieuwe wijken energieneutraal en waar mogelijk energiepositief. Waar de gemeente eigenaar of ontwikkelaar is, is dat de norm. Bij een private eigenaar zullen we dit zoveel mogelijk stimuleren.
- GroenLinks wil dat de gemeente duidelijke prestatieafspraken maakt met woningcorporaties en andere verhuurders: onder andere over energielabels, het percentage energieneutrale woningen en woningen met zonnepanelen.
- We stimuleren bedrijven om het energielabel van hun gebouwen maximaal te verbeteren.
- GroenLinks blijft inzetten op het zoveel mogelijk scheiden van afval waar dat zinvol is en het hergebruik van grondstoffen. Wij willen niet dat inwoners gaan betalen per kilo restafval en ook niet voor het aanbieden van grofvuil.
- In samenwerking met Samen Sneller Duurzaam faciliteert de gemeente een “huis voor de toekomst” (De Groene Ruiter) waar bewoners informatie vinden over de transitie naar een groener en biodiverser Gooise Meren en waar ze terechtkunnen met al hun ideeën en vragen.
- GroenLinks wil stadslandbouw en pluktuinen/voedselbossen mogelijk maken als onderdeel van de circulaire economie.
- We zeggen NEE tegen de biomassacentrale.