De gemeenteraad van Naarden heeft in een motie het college opgeroepen zijn uiterste best te doen om bij de onderhandelingen over het spoor de belangen van de bewoners te behartigen. De motie – een initiatief van GroenLinks – werd tijdens de raadsvergadering van 20 mei door alle partijen gezamenlijk ingediend.
NS en ProRail willen in de toekomst ingrijpende veranderingen aanbrengen in het treinverkeer tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad. Voor Naarden en Bussum betekent het onder andere dat NS de snelheid van de treinen die door de gemeenten gaan wil verhogen van 80 km/u naar 130 km/u. Om met een dusdanige snelheid de bocht ter hoogte van de Cort van der Lindenlaan te kunnen nemen wil ProRail de bocht met een meter verhogen.
Geluidsoverlast
De snelheidsverhoging, de daarmee gepaard gaande ophoging van het spoor en een mogelijke frequentieverhoging van het aantal treinen brengen grote risico’s mee voor de leefomgeving van de omwonenden, met name op het gebied van geluidsoverlast, en voor alle inwoners van Naarden en Bussum op het gebied van verkeersveiligheid op en rond de spoorwegovergangen.
Bewonersparticipatie
Daarom heeft, op initiatief van GroenLinks, de voltallige raad het college opgeroepen om samen met de andere betrokken spoorgemeenten maximale inspanning te plegen om in de overleggen met ProRail, NS, provincie en Rijk de belangen van de bewoners te behartigen. In die zin dat de maatregelen die NS en ProRail willen nemen voor de Gooilijn niet leiden tot meer geluidsoverlast en verkeersonveilige situaties, bijvoorbeeld door het verhogen van de geluidswal, het plaatsen van veiligheidshekken op de perrons en geheel afsluitende schuifhekken bij de overwegen. Bij alle projecten van ProRail aan de Gooilijn moet niet alleen wettelijke inspraak van bewoners en stakeholders gewaarborgd zijn, maar ook daadwerkelijke participatie van bewoners en stakeholders. Bij deze participatie moet de gemeenteraad actief betrokken worden.
Spoorversmalling
Voor wat betreft de voorziene spoorversmalling voor, op en kort na het station Naarden-Bussum moet de vrijkomende ruimte aan de westzijde van het station gebruikt worden voor spoorse voorzieningen, zoals een westelijke toegang en een bewaakte fietsenstalling. En mocht de HOV in het Gooi toch niet doorgaan, dan moet het geld dat de provincie daaraan zou besteden beschikbaar komen voor een duurzame oplossing van het spoor in Naarden en Bussum.
Verdiept spoor
In de motie wordt nog eens benadrukt wat die duurzame oplossing voor de problemen met het spoor volgens Naarden en Bussum behelst: uiteindelijk gaat de voorkeur naar een verdiepte ligging van het spoor. Op de korte en middellange termijn mogen dan ook geen maatregelen genomen worden die een verdiept spoor op lange termijn buiten bereik brengen. Zo zou onderzocht kunnen worden of in plaats van een spoorverhoging in de bocht bij de Cort van der Lindenlaan daar al begonnen kan worden met een spoorverdieping.
Verkeerswethouder Marleen Sanderse zei blij te zijn met de motie. Ze beloofde om in nauwe samenwerking met Bussum alles in het werk te stellen om de belangen van de inwoners op het gebied van veiligheid en leefomgeving te behartigen, zonder daarbij het uiteindelijke doel – een verdiept spoor – uit het oog te verliezen.