Zondag 27 februari organiseerde Podium DeMess een politiek Café over de groene ambities in Gooise Meren: gaat het lukken om voor 2030 de CO2-uitstoot met 60 procent terug te brengen?

Onder de voortvarende leiding van journalist Frénk van der Linden vond het debat plaats met bouwkundig leider van de vestingwallen Jeroen van der Werf en de voorzitter van de energiecoöperatie WattNu, Miel Jansen. Namens de plaatselijke politiek traden op GroenLinks wethouder Duurzaamheid Barbara Boudewijnse en VVD-raadslid Hugo Bellaart. De zaal was goed gevuld met vertegenwoordigers van de plaatselijke politiek, vrijwilligers van WattNu en betrokken inwoners. En betrokken waren de aanwezigen zeker.

De discussieleider opent de bijeenkomst met de actuele situatie in Oekraïne en onze afhankelijkheid van Russisch gas. Ook Gooise Meren heeft een contract met Gazprom, 40% van de energie van de gemeente komt uit Rusland.  Barbara Boudewijnse geeft aan - zeker als GroenLinks politicus - van het contract af te willen. Zelfs de VVD vindt het geen goed idee om dit gas te blijven gebruiken. Beide politici zijn het er ook over eens dat in 2026, aan het eind van de volgende termijn van de gemeenteraad, minimaal 1000 daken moeten worden voorzien van zonnepanelen. Ook op het gebied van isolatie vinden de partijen elkaar. Zij zijn blij met de groei van de lokale energiecoöperatie WattNu die mensen kan adviseren over isolatie van woningen en al een deel (20%) schone energie kan leveren aan de gemeente.
De vraag blijft: hoe gaan we het als inwoners en politiek verder organiseren en hoeveel geld gaat vrijgemaakt worden op de begroting van de gemeente voor de energietransitie. Hier scheiden de wegen tussen VVD en GroenLinks. De VVD ziet niet veel in het financieel ondersteunen van inwoners bij het isoleren en overstappen op een schoon warmtenet. Dat wordt gezien als inkomenspolitiek en daar houdt de VVD niet van, tot verontwaardiging van de zaal: het moet toch ook gaan om eerlijk delen en samen offers brengen?
De Partij van de Arbeid vraagt bij monde van fractievoorzitter Rolien Bekkema aandacht voor de bewoners van sociale woningen. Vaak mensen in oude huizen met weinig financiële middelen.

De grote vraag is en blijft of er voldoende geld vanuit het Rijk zal komen. En krijgen we beleid dat gericht is op veranderen en verbeteren? Dat laatste mogen de inwoners van Gooise Meren uitmaken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Uiteindelijk bepaalt de kiezer zelf hoe groen en duurzaam de gemeente wordt door hun stem uit te brengen op 14, 15 of 16 maart 2022.

Standpunt GroenLinks Gooise Meren
GroenLinks is een partner voor alle mensen die verandering willen. Het gaat daarbij om ingrijpende verandering op de lange termijn; het gaat niet alleen over het hier en nu, maar vooral ook om de toekomst van volgende generaties, onze kinderen en hun kinderen. Voor GroenLinks is het pleiten voor groen- duurzaamheid en biodiversiteit - van meet af aan de kern van de zaak. We focussen echter niet alleen op verduurzaming, maar tegelijkertijd ook op de sociale aspecten daarvan. GroenLinks kiest voor een eerlijke, rechtvaardige transitie naar een duurzame maatschappij en levensstijl. Alle inwoners van Gooise Meren, ook mensen met een kleine portemonnee, moeten kunnen meekomen.

Meer weten over de standpunten van GroenLinks Gooise Meren over duurzaamheid? Zie de website GroenLinks Gooise Meren - standpunten - duurzame energie en biodiversiteit