De gemeenteraad van Naarden legt zich niet zomaar neer bij verkoop van de vestingwerken. Tijdens de raadsvergadering van 28 januari heeft de voltallige gemeenteraad het gemeentebestuur opgeroepen alles op alles te zetten om het kabinet en parlement te overtuigen om de vesting Naarden te schrappen van de lijst van over te dragen monumenten, zolang er geen goede afspraken zijn voor de toekomst.

Minister Blok heeft het voornemen om de vestingwerken van Naarden, samen met dertig andere monumenten, af te stoten en het eigendom, beheer en onderhoud over te dragen aan de Nationale Monumenten Organisatie (NMO). Eind vorig jaar stuurde minister Blok een brief over de voortgang van het overleg met de NMO naar de Tweede Kamer. 

Al tijdens de voorronde over de brief, die de Naardense raad begin januari hield en waarbij vertegenwoordigers van de NMO en het Rijks Vastgoed Bedrijf aanwezig waren, hadden de raadsleden veel vragen over de privatisering. Hoe is bijvoorbeeld de invloed van de gemeente en de bewoners op de kwaliteit, inrichting en gebruik van de openbare ruimten gewaarborgd? Hoe zijn eventuele financiële risico’s voor Naarden (en straks Gooise Meren) te voorkomen? Is de instandhoudingsbijdrage van 61 miljoen euro die het Rijk voornemens is mee te geven aan de NMO voor alle over te dragen monumenten samen, toereikend om de huidige staat van onderhoud te behouden? Gaat de exploitatie niet ten koste van de cultuurhistorische waarde van de vestingwerken? De vestingwerken staan, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, op de voorlopige werelderfgoedlijst van UNESCO. Zijn er voldoende waarborgen voor structureel kwalitatief goed beheer en tegen commercialisering om de UNESCO-status straks te verkrijgen?

Ook tijdens de raadsvergadering van 28 januari was de brief aanleiding voor uitgebreide discussie. Aanvankelijk kozen de coalitie van VVD, D66 en CDA respectievelijk de oppositie van GroenLinks en de PvdA een andere insteek. De coalitie wilde het verzet tegen de vervreemding staken en via overleg met de NMO toewerken naar zo gunstig mogelijke randvoorwaarden. GroenLinks en de PvdA pleitten voor een lobby om de vestingwerken van de lijst van te vervreemden objecten te halen. In het debat was namelijk duidelijk geworden dat de overdracht naar de NMO nog geen gelopen race is. Zo wezen Dries Bartelink, fractievoorzitter van GroenLinks, en Lars Voskuil, fractievoorzitter van de PvdA, erop dat de Tweede Kamer nog wil spreken over het voornemen van de minister en er in het kader van de rijksbegroting nog besluitvorming moet plaatsvinden.

Na een goed debat concludeerden de fracties dat het beter was de krachten te bundelen en gezamenlijk één heldere boodschap af te geven aan kabinet en parlement: geen vervreemding zolang er geen goede afspraken voor Naarden zijn in de constructie met de NMO.