Hoe groen is Bussum en wat leeft er eigenlijk in en rond het water? GroenLinks Bussum organiseert op vrijdag 22 maart een avondexcursie naar twee Bussumse poelen: ‘t Mouwtje en De Zandzee.  Twee plekken waar je regelmatig langsrijdt zonder een idee te hebben van wat er groeit, bloeit en kruipt. 

Die vrijdagavond  maakt salamander-specialist Joop Post zijn ronde langs deze twee plekken.  Post, overdag meewerkend voorman bij wijkbeheer in Bussum, doet al jaren onderzoek in deze poelen. De gemeente heeft veel profijt van  de uitkomsten  van zijn onderzoek en probeert  er heel gericht voor te zorgen dat de salamanderpopulatie in ’t Mouwtje en De Zandzee wordt zoals die vroeger was. Want door de jaren heen is het aantal amfibieën fors gedaald door overbegroeiing van de oevers. Er moest dus flink gesnoeid worden om ervoor te zorgen dat het water precies de juiste temperatuur zou krijgen  voor de salamanders. 

In De Zandzee leeft de grootste watersalamander, de kamsalamander.  Het  beest  kan twintig centimeter groot worden. De kamsalamander is een soort die tot begin jaren negentig in de Zandzee voorkwam. Deze soort probeert wijkbeheer nieuwe kansen te geven door middel van beheersmaatregelen. De kleine watersalamander neemt hier wel al voorzichtig in aantal toe. 

‘t Mouwtje is een kleinere poel  en kent zijn eigen charme. Omdat het water afgelegen ligt, kunnen veel insecten, padden en bruine kikkers daar goed gedijen. 

De excursie is een aanrader voor iedereen  die van de natuur houdt en nieuwe natuurgebieden in Bussum wil ontdekken. Voor kinderen is het helemaal een  spannende ontdekkingstocht.   

Het programma is als volgt:

  • 20.00 uur verzamelen bij de Gemeentewerf, Huizerweg  51 in Bussum
  • Samen lopen naar ’t Mouwtje en rond 21.30 terug bij de gemeentewerf.
  • Daarna met eigen vervoer naar De Zandzee en parkeren bij zwembad De Zandzee. Verzamelen bij de bosrand, achteraan de parkeerplaats. Deze tweede tocht duurt tot 22.30 uur.

Tip van Post: Doe stevige schoenen aan en neem een zaklamp of hoofdlamp mee!

Opgeven kan via: marthagroenlinks@live.nl

Maximale groepsgrootte: 20 personen