De verplichte tegenprestatie zal alleen in uitzonderlijke gevallen worden opgedragen aan mensen met een bijstandsuitkering. Dat is de uitkomst van de besluitvorming op 15 december jl. in de fusieraad van Naarden, Muiden en Bussum. Op initiatief van GroenLinks zijn de kaders voor de tegenprestatie aangepast waardoor veel minder mensen te maken krijgen met een verplichting om iets terug te doen voor een uitkering. Zo worden alle bijstandsgerechtigden die perspectief hebben op werk of bezig zijn met een re-integratietraject vrijgesteld van het leveren van een tegenprestatie. Verder worden mensen die nog geen uitzicht hebben op werk gestimuleerd in plaats van verplicht om maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten. Alleen wanneer de stimulerende aanpak niet heeft gewerkt en andere instrumenten niet effectief zijn gebleken, kan een tegenprestatie worden verplicht.

Het voorstel van GroenLinks dat mede namens de fracties van Hart voor Bussum, de Gooise Ouderen Partij en D66 werd ingediend werd unaniem aangenomen in de gemeenschappelijke vergadering van de drie gemeenteraden die naar verwachting per 1 januari 2016 de nieuwe gemeente Gooise Meren gaan vormen. Op het terrein van Sociale Zaken werken deze gemeenten nu al intensief samen. Dries Bartelink van GroenLinks reageert verheugd: "De verplichte tegenprestatie is ons vanuit Den Haag opgedrongen. Onze inzet was om de beleidsruimte die we als gemeenten hebben maximaal te benutten om de negatieve effecten voor bijstandsgerechtigden weg te nemen. Dat is gelukt. Ik ben verheugd over de brede steun in de fusieraad. Dat is een goed nieuws voor iedereen die rond moet komen van een bijstandsuitkering. Zo kunnen we alle aandacht richten op het begeleiden van mensen naar werk." 

Ook een ander voorstel van GroenLinks werd unaniem aangenomen. Dit voorstel biedt bijstandsgerechtigden extra bescherming bij het opleggen van sancties. Bij het opleggen van een sanctie moet voortaan expliciet gekeken worden naar de ernst van het feit, de mate van verwijtbaarheid en de omstandigheden van de belanghebbende en zijn gezin. Ook wordt bij lichte overtredingen de mogelijkheid geboden om de fout te herstellen voordat wordt overgegaan tot een verlaging van de uitkering. Bartelink: "Hiermee keert de menselijke maat terug. Uit recent onderzoek van de Nationale Ombudsman blijkt dat bij overtredingen veelal geen sprake is van kwader trouw. Vaak is er sprake van ‘onbewust onbekwaam’ handelen, bijvoorbeeld omdat de regels ingewikkeld zijn. Het is winst dat we nu in Naarden, Muiden en Bussum heel goed gaan kijken naar de omstandigheden voordat een straf wordt opgelegd."