De VVD in Naarden heeft vandaag bekend gemaakt samen met D66 en het CDA een nieuw college te willen vormen in Naarden. Dat is teleurstellend nieuws voor alle Naarders die door wilden met GroenLinks en lijsttrekker Wil de Vries-Kempes in het gemeentebestuur.

VVD-informateur Miriam van Meerten-Kok maakte vandaag op het stadhuis de voorlopige keuze voor D66 en het CDA bekend. Van tevoren had de VVD aangegeven te streven naar een brede coalitie. De voorkeur voor D66 werd alom verwacht. De keuze voor het CDA is verrassender omdat GroenLinks meer stemmen kreeg en de afgelopen periode een betrouwbare partner was in de coalitie met de VVD en D66. Als argument wordt de verkiezingsuitslag genoemd waarbij het CDA een (rest)zetel won en GroenLinks een zetel verloor.

De nieuwe GroenLinks-fractievoorzitter Dries Bartelink reageert teleurgesteld:

"We hebben de afgelopen jaren ervaren dat we met een plek in het college van B&W onze doelstellingen beter kunnen realiseren. Daarom was onze inzet van de verkiezingen om door te gaan op de ingeslagen weg. Met Wil de Vries-Kempes hadden we een capabele en zeer geliefde wethouderskandidaat. De bijna 1.300 voorkeursstemmen die zij kreeg bij de verkiezingen bevestigden het vertrouwen van Naarden in haar. Deze keuze van de VVD en D66 is een tegenvaller voor al die Naarders die door wilden met Wil in het college. Wil had een fraaier afscheid uit de actieve lokale politiek verdiend."

Het voorstel van de VVD is om nu in de volgende fase van de collegevorming te komen tot een breed gedragen bestuursovereenkomst. GroenLinks en de Partij van de Arbeid worden nadrukkelijk uitgenodigd om bij te dragen aan de inhoud van deze bestuursovereenkomst. Bartelink: "Het idee van een breed gedragen overeenkomst spreekt aan, maar uiteindelijk gaat het om de inhoud. De keuze voor een college van VVD, D66 en CDA lijkt een keuze voor een rechtse koers. We zetten alleen onze handtekening onder een overeenkomst die voortbouwt op het ingezette beleid om bewoners actief te betrekken en voldoende herkenbare linkse en groene punten bevat, zoals kwaliteit van zorg, duurzaamheid en het aantrekkelijker maken van Naarden voor de fiets."

Voor GroenLinks wacht nu een rol in de oppositie. Bartelink ziet daar niet tegenop. "We gaan niet bij de pakken neer zitten. GroenLinks is en wil geen 'zure' partij zijn. We zullen ook vanuit de oppositie op zoek gaan naar mogelijkheden om samen met andere partijen en samen met burgers en ondernemers Naarden groener en socialer te maken. Dat is de opdracht die de kiezers ons hebben gegeven en daar gaan we voor!"