De Bussumse verkeerswethouder,  Nen van Ramshorst, gaat de mogelijkheid onderzoeken om bij wegwerkzaamheden betegelde fietspaden standaard te veranderen in fietspaden van asfalt of beton. Deze toezegging deed ze zaterdagmiddag tijdens de overhandiging van de meldingen die er de afgelopen maanden zijn binnengekomen op het Fietsmeldpunt van GroenLinks Naarden-Bussum aan Van Ramshorst en de Naardense wethouder van Verkeer, Marleen Sanderse. 

Op 23 februari opende GroenLinks in samenwerking met de Fietsersbond op haar website een tijdelijk fietsmeldpunt, waar inwoners van Naarden en Bussum klachten en tips voor verbetering konden melden. Er kwamen ruim tachtig meldingen binnen. De meldingen zijn opgenomen in een brochure die GroenLinks Naarden-Bussum zaterdagmiddag, in de fietsenstalling van het NS-station Naarden-Bussum, overhandigde aan beide verkeerswethouders.

Veel klachten gaan over de chaos in de fietsenstalling van het NS-station Naarden-Bussum. Zo schrijft een melder: ‘Soms kun je door de fietsen die her en der in het middenpad zijn geplaatst of op de grond liggen nauwelijks bij je eigen fiets komen. Er wordt niet gehandhaafd op fout geparkeerde fietsen en aan het weesfietsenprobleem (fietsen die nooit meer opgehaald worden) wordt niets gedaan.’ Ook gaan nogal wat klachten over de fietsenrekken op het Adriaan Dortsmanplein (de markt) in Naarden-Vesting. Aan deze fietsenrekken kun je je fiets niet vastbinden.

De meeste meldingen gaan over specifieke straten en kruisingen in beide gemeenten, die voor fietsers onoverzichtelijk en dus onveilig zijn, zoals de kruising van de Brinklaan met de Brediusweg in Bussum en de Kapitein Meijerweg, de toegangsweg vanaf de Amersfoortsestraatweg naar Naarden-Vesting, waar de fietsstrook gevaarlijk smal is. ‘Er is hier ook wel een gescheiden fietspad, maar die wordt ook door voetgangers gebruikt. Beter is om een voetpad aan te leggen, zodat fietsers gescheiden worden van voetgangers’, aldus een melder. 

GroenLinks vroeg de beide wethouders maatregelen te nemen om de gemelde hindernissen uit de weg te ruimen en daarbij gebruik te maken van de vele suggesties voor verbeteringen die genoemd zijn in de toelichtingen bij de meldingen.

Nen van Ramshorst (GroenLinks) zei de suggestie van een melder, om voortaan bij wegwerkzaamheden betegelde fietspaden standaard te veranderen in geasfalteerde of met beton bedekte fietspaden, interessant te vinden. ‘Ik wil kijken of dat in het beleid opgenomen kan worden.’ Voor een oplossing van de chaos in de fietsenstalling van het NS-station wees ze op het plan van ProRail om in 2017, als het aantal sporen bij het station wordt verminderd, aan de zuidkant van het station een extra fietsenstalling aan te leggen. 

De kersverse Naardense wethouder van Verkeer, Marleen Sanderse (CDA), betwijfelde of het gevaar van diefstal op het Adriaan Dortsmanplein erg groot is. ‘De meeste mensen stallen hun fietsen daar tijdens de zaterdagmarkt. Juist dan is er veel sociale controle.’ Een groter risico lopen volgens haar fietsen die voor horecagelegenheden worden gestald. Daar zouden kwalitatief goede fietsenrekken, zoals ‘nietjes’ of ‘tulpen’ noodzakelijker zijn.

Het door de vorige colleges van Naarden en Bussum aangekondigde gezamenlijke Fietsbeleidsplan zal in samenwerking met Muiden moeten worden opgesteld. Volgens de wethouders is het van belang zulke zaken vanaf nu gezamenlijk op te pakken. Daarmee hoeft niet gewacht te worden tot de fusie formeel een feit is. Verder gaf wethouder Sanderse aan dat de individuele gemeenten ook binnen de huidige begrotingen nog middelen hebben voor de aanpak van specifieke fietsknelpunten.   

De brochure waarin alle meldingen zijn opgenomen is hier te downloaden.