Het opjagen, verplichten en controleren van werkzoekenden in de bijstand helpt mensen niet naar werk. Daarom moet het roer om. De nieuwe gemeente Gooise Meren moet een einde maken aan onnodige re-integratieverplichtingen, sancties en controles, en moet mensen toestaan meer bij te verdienen naast hun uitkering. Dat staat in een initiatiefvoorstel aan de Fusieraad van Dries Bartelink en Gerben Struik van GroenLinks.
Decennia hebben we in Nederland gewerkt aan het opbouwen van een sociaal vangnet. Maar het collectieve gevoel van solidariteit is helaas omgeslagen in wantrouwen. Het bieden van een bestaansminimum wordt steeds meer gezien als liefdadigheid. En de jarenlange tendens naar strengere regels en fraudebestrijding in de bijstand bereikt met de nieuwe bijstandsregels een ongemakkelijk dieptepunt.
Gerben Struik van GroenLinks Bussum: “De Participatiewet legt nog meer dan de oude wetgeving de nadruk op dwang en sancties om mensen aan het werk te krijgen. Dit is schadelijk voor bijstandsgerechtigden, werkt contraproductief in het zoeken van werk en leidt tot toenemende bureaucratische lasten en verspilling van publiek geld.”
Gooise Meren moet daarom volgens GroenLinks kiezen voor een aanpak gebaseerd op ruimte voor ontplooiing, in plaats van repressie en controledrift. Mensen moeten zelf invloed kunnen uitoefenen welke scholing, leerwerktraject of begeleiding voor hen nuttig is bij de zoektocht naar een baan.
Daarnaast wil GroenLinks dat in plaats van dat elke verdiende euro wordt verrekend met de uitkering, tijdelijk werk of werk voor een beperkt aantal uren per week lonend wordt. Dries Bartelink van GroenLinks Naarden: “Juist dit soort banen zijn een goede opstap uit de uitkering. Nu nemen mensen kortdurend werk niet aan, omdat je daarmee je uitkering (deels) verliest. Zzp’ers die tijdelijk te weinig verdienen, moeten vaak hun hele bedrijf opdoeken voor ze weer een uitkering krijgen. Wij willen af van dit soort perverse prikkels. “
GroenLinks stelt daarom voor dat de verantwoordelijke wethouders van Bussum, Naarden en Muiden onderzoeken wat binnen de kaders van de huidige regelgeving al mogelijk is om bijstandsgerechtigden in Gooise Meren meer vrij te stellen van repressieve en verplichtende maatregelen en hen meer ruimte te bieden om bijverdiensten naast hun uitkering te houden. Daarnaast worden de wethouders gevraagd om bij staatssecretaris Klijnsma te bepleiten voor ruimte voor gemeenten om te experimenteren met een nieuw bijstandsregime zonder verplichtingen.